Wpis z mikrobloga

tldr kilka pytań:

1. Czy jest opcja na wędkę i kołowrotek do method feeder i spławika jednocześnie? Czy różnice są znaczące?
2. Czy macie do polecenia dobry i tani kij i kołowrotek albo do samego method feedera albo uniwersalny jak wyżej? (Wypad na ryby raz na 2 tygodnie max, więc chodzi o najniższą półkę - czysta zabawa)
3. Jak wygląda kwestia podstawek do method feedera? (Na YouTube widziałem, że koniecznie trzeba wydać milion monet. Czy nie wystarczy zwykła wbijana podstawka pod przód?)

Cały poprzedni rok bawiłem się w łowienie na spławik najniższym możliwym kosztem, tj. używając sprzętu, który znalazłem na strychu. W tym roku chciałbym popróbować czegoś nowego i myślę o method feeder. Mam absolutne 0 doświadczenia, łowiłem czysto zabawowo głównie jakieś malutkie płotki. Na ten sezon myślałem, żeby kupić sobie coś uniwersalnego i na spławik i pod method feeder, ale 1 nie jestem pewien, czy taki sprzęt istnieje i gdzie takiego szukać 2 nie wiem, od czego zacząć. Kij, który mam to ogromny ruski kaban w dodatku pokrzywiony, a kołowrotek chodzi bardzo źle i plącze żyłkę, dlatego chciałbym wymienić sprzęt. Szukam poleceń taniego i akceptowalnego sprzętu i w zasadzie też wszelkich innych możliwych tipów do tej metody. (poczytałem co było na ten temat w internecie ale może są jakieś rzeczy, o których warto wiedzieć a nikt o nich nie mówi)

Łowie na łowisku komercyjnym stawik ok 2 - 2.5 m głębokości.
budżet to najniżej jak się da nie wiem czy to realistyczne ale myślałem o 200 - 250 zł jeśli nie to będę też wdzięczny za wyprowadzenie z błędu
#wedkarstwo #ryby
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWO: da się to zrobić tanio i połączyć te dwie metody, ale z oczywistymi ustępami. Spławiki lekkie (2g) będą leciały najwyżej na kilka metrów, o koszyczkach w rzece możesz zapomnieć. Przy czym prawie każdy zestaw i tak będziesz musiał przewiązywać, żeby komfortowo łowić albo będziesz przywiązać się na stałe tylko do jednego spławika, robiłem tak w tym sezonie, bo nie miałem wędek spławikowych. Ok, chcesz podwójny zestaw w tym budżecie
  • Odpowiedz
@PIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWO: ten kolowrotek to nowosc na 2k25 ma byc najlepszym kolowrotkiem budżetowym ever. duzy nawój, mozliwosc stosowania pletki i dobry hamulec.
a wedka to wedka kazdy feeder w okolicy 60-80 gr sie nada - to miadko czyli dobra w razie czego gwarancja
  • Odpowiedz
@PIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWO: korzystam z dwóch najtańszych podpórek za 5 zł i jednej podwójnej, porządnej za 30 zł, Tanie wbijam bliżej brzegu, porządną przy kołowrotkach, jak naciągam żyłkę to druga wędka nie drga. Jakbym mógł to bym dokupił drugą taką porządną, niestety, jak kupowałem ją to była tylko jedna. Z pomostu to trzeba mieć stojaczek.
  • Odpowiedz
@kasza_w_spreju nie powiedziałbym że klasyk jest tańszy niż metoda. Pelletu zużywa się raczej mało i jest tani, przynęt też zużywa się mało i się nie psują. Do klasyka trzeba jednak przygotować więcej zanęty, kupić robaki i kukurydzę za każdym razem. A kilka paczek waftersów bez problemu starczy na cały sezon.
  • Odpowiedz
@PIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWO podpórki zamów sobie wkręcane hirisi z Aliexpress. Są dużo bardziej wytrzymałe niż niska półka z naszego rynku, możesz je wbić wszędzie, nawet w twardą glinę i są bardzo stabilne.
Kij do metody nadaje się do klasyka i odwrotnie. Jak będziesz chciał spróbować to wystarczy kupić koszyki i inną zanętę. Do metody używaj pelletów Aller Aqua i Skretting. Nie ma sensu przepłacać za markowe pellety.
Do spławika kup sobie inny sprzęt.
  • Odpowiedz
@PIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWOPIWO: ja na start kupiłem taki zestaw https://fatfish.pl/pl/p/Zestaw-Feederowy-Delphin-GreenFEED-330cm100g-3T-Method-FEED-200m/25466?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=13510&gad_source=1&gbraid=0AAAAAowJanaGnFacw559CSE_HyiRF5OK_ 2 w tym roku dokupiłem drugi taki sam kij a kołowrotek z alie, czyli za 320 zł mam dwie wędki pod metodę. Łowię na pzw i mi w zupełności wystarcza 😅 podpórki miałem najtańsze teraz dokupiłem zestaw hirisi z AliExpress i powiem, że warto
  • Odpowiedz