Wpis z mikrobloga

Początkiem czerwca jedziemy ze znajomym w tripa, 14 dni, ok 5000km, cel Ateny, a po drodze Bośnia, Albania, Czarnogóra i Macedonia. Sprzęt na wyprawę mam ogarnięty poza kaskiem i.. motocyklem XD ale póki co zajmijmy się kaskiem. Aktualnie mam kilkuletniego shoei'- nxr z czarną szybą, oczywiście po zmroku nic nie widzę xd. Opcję są 3:

-fotochrom do nxr'a
-kask sportowo-turystyczny z blendą
-kask szczękowy typu ls2 advant x carbon lub hjc rpha91 carbon

Planuje raz w roku takiego większego tripa więc na pewno nie będzie to zakup na jedną wyprawę. Na pewno nie chce kasku adv. Z racji tego, że zawsze będą to tripy w ciepłe kraje pomyślałem o tym szczękowym, żeby móc się trochę schłodzić otwierając go.

#motocykle
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

oczywiście po zmroku nic nie widzę

@Kaneczai: w czerwcu słońce zachodzi o 21. Serio planujecie jeździć po zachodzie słońca mając wg na szybko robionej kalkulacji do zrobienia 350km dziennie? Nawet przy wystartowaniu o 9, masz 12h jazdy.

No ale jeśli koniecznie, to pamiętaj że szczękowce będą głośniejsze i cięższe niż integralne.
  • Odpowiedz
  • 0
@ArmandoFelonso: no przecież nie będziemy cały czas jechać z punktu A do B, po drodze masa zwiedzania, pewnie się zdarzy, że na nocleg będziemy jechać wieczorem.

Głośniejsze to na pewno, ale czy dużo cięższe? Advant x w carbonie ledwo 100g cięższy niż mój nxr.
  • Odpowiedz
@Kaneczai: imo szkoda kombinowac z kaskiem i posiadac 2 szybki, zobaczymy jak bardzo jest to upierdliwe bo obecnie mam rpha70 i zmieniam na rx7v bez blendy
  • Odpowiedz
@Kaneczai: polecam kask turystyczny z blendą, deflektorem i osłonięciem podbródka. Ja używam RPHA71, ale możesz też kupić Shoei GT Air 3. Jest dosłownie kilka modeli typowo turystycznych wartych uwagi. A dlaczego nie polecam szczękowego? Bo są głośniejsze, a napić się zawsze możesz przez słomkę.

Robię dwa takie w sezonie i wygoda jest bardzo ważna.
  • Odpowiedz
@Kaneczai: Jazda po zmroku to porażka i nie ma sensu kupować kasku pod to. Zwłaszcza, że zakładasz słabe tempo. Jak już musisz to sobie podnieś szybkę i wsio. Jak się boisz robali to na ali masz okulary zerówki do jazdy nocą za 10 zł (te żółte).
  • Odpowiedz
@dfg1 Niby porażka, ale czasami coś podjechać po mieście albo nawet będzie jakaś obsuwa i nie zdążysz gdzieś dojechać i kombinacje. Nie wiem po co kombinować, kask z blendą i masz wszystko co trzeba. A czy szczękowy czy integral to już zależy od preferencji.
  • Odpowiedz
@Kaneczai: mam lustrzaną szybę w NXR2 i normalnie jeżdżę w zmroku. (mam też ciemne szyby do innych kasków i tam jest rzeźnia, przyznaje). Kosztuje ułamek ceny fotochromu a dla mnie on jakiegoś loda nie robił (w 4ride dali mi na próbę fotochrom do sprawdzenia).

Ja bym się nie wydurniał w zakup jakiś kolejnych turystycznych mastodontów jak to ma być 1 wyjazd na rok. Chyba, że chcesz, żeby dzieci ciebie palcami
  • Odpowiedz