Wpis z mikrobloga

#gielda #xtb Nie polecam XTB

Posiadam 2 konta bankowe (w Millenium - główne i na nie przychodzi wynagrodzenie, oraz w PKOBP - kredyt hipoteczny, drugorzędne konto)
Wpłaciłem pieniądze na XTB z konta PKOBP w dwóch transakcjach, 1-sza w złotówkach jako BLIK, a 2-ga poprzez Revolut, a potem PayPal. Łącznie 11tys zł w dwóch walutach.

Chciałem wypłacić środki na konto Millenium, próbowałem zweryfikować konto bankowe najpierw poprzez wyciąg z historii konta z ostatnich 90dni - nie przeszło, brak imienia i nazwiska.
To napisałem do banku jak mieć taki wyciąg z imieniem i nazwiskiem, odpisali, wysłałem i weryfikacja była zawieszona w próżni - ciągle status "w trakcie weryfikacji"
Żeby nie było tak łatwo to ich system ciągle się zawieszał, wpisywałem kilka razy kody sms, oraz musiałem cofać do poprzednich kroków.

Piszę do supportu ile to może potrwać, ziomek się pyta czy był jakiś przelew z tego konta Millenium, odpowiadam "że w sumie nie" i on odpowiada że może być problem bo mam wpisane dwa imienia, to zrobiłem transakcje na 1zł żeby system załapał.

Następnego dnia dostałem powiadomienie na iphone że "Dodano twoje konto bankowe do konta", po czym wchodzę w zakładkę "wypłać" a tam dalej status "w trakcie weryfikacji" :D
Po 2 dniach dostaję wypowiedzenie umowy od XTB z powodu przeciwdziałania praniu pieniędzy.

Pieniądzę chętnie przyjmą, ale oddać to już jestem traktowany jako złodziej i krętacz.

Wie ktoś do jakiej rzecznika praw to można zgłosić? Próbuje się odwoływać i pisać do nich maile ale są dość oszczędni w słowach.

Nadmienie że wszystkie konta są tylko moje i ja jestem ich jedynym właścicielem i wynagrodzenie mam większe niż średnia krajowa, więc nie ma mowy o lewych pieniądzach :D
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Sami sobie tych regulacji nie wymyślili. Zapewne woleliby przytulić pieniążki, zamiast wypowiadać umowę. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 0
@DJ007: Wszystko wypełniłem prawidłowo. Sprawdzałem wiele razy przy zakładaniu konta. Wydaje mi się że największym problemem było to że weryfikowałem wiele razy to samo konto (bo poprzednie sposoby weryfikacji się zacinały)
  • Odpowiedz
@adziox sam piszesz , że namieszałeś z dwoma imionami , i " w sumie " nie puściłeś przelewu a szukasz winnych . w #xtb zakładałem ostatnio konto walutowe i nic się nie wieszało , konto założone od ręki . każdy regulowany broker w polsce ma kyc i jak sam robisz błędy, gdy zakładasz konto , albo nie umiesz wytłumaczyć pochodzenia środków , albo robisz błędy w ankiecie inwestora ,
  • Odpowiedz
  • 0
@micomak: Ale ja mam dobrze wpisane imiona wszędzie, to ziomek z supportu XTB stwierdził że 2 imiona mogą być problemem.
Przecież matka mnie tak nazwała to tego już nie zmienię.

Nie wpłacałem przelewem tradycyjnym bo wpłacałem blikiem, tak szybciej i wygodniej.

Umiem wytłumaczyć pochodzenie środków tylko to oni nic ode mnie nie chcą. Wszystko mogę im przedstawić.
  • Odpowiedz
@adziox: jak robiłeś takie szybkie akcje w krótkim czasie to nie dziwię się, że zostały oflagowane jako podejrzane. Sam też bym chciał, żeby ktoś zwrócił uwagę, że próbuję wypłacić kasę na konto, z którego wysłałem symboliczną złotówkę.

Generalnie dla mnie na plus, że wypłata nie jest łatwa.

Głupio, że wypowiedzieli umowę, daj znać jak się rozwinie
  • Odpowiedz