Wpis z mikrobloga

wszystko inne też ma trafne, tylko trzeba wyłączyć prawicowe blokady w głowie :)))

@nietak7: Ty mnie o prawicowe blokady oskarżasz?

Ja się okopuję w politycznym centrum, nazwij mnie libkiem albo nawet symetrystą jeśli chcesz, ale nie obrażaj tak jak wyżej ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@badreligion66 komuch kłamie, 500+ niepowiązane z aktywnością zawodową nie było prospołeczne. mnóstwo młodych mam rezygnowało wtedy z pracy, przez co będą mieć jeszcze niższe emerytury.
sypnięto pożyczonymi pieniędzmi w elektorat bez oglądania się na konsekwencje.
  • Odpowiedz
@przeciwko78: Do komentarza wyżej dodam że w sytuacjach gdzie Janusz z pozycji siły wykorzystywał młode mamy bo jako matka nie zmieni łatwo pracy a i jest jedną wypłatę od ubóstwa to jeśli dzięki 500 plus mogła mieć przynajmniej małą poduszkę finansową i łatwiej zmienić pracę albo nie dawać się wykorzystywać bo mam innych na twoje miejsce a ty potrzebujesz tej pracy - to przecież dobrze. Uzdrowiło to delikatnie patologię na
  • Odpowiedz
@mackbig oczywiście
https://journals.ur.edu.pl/nsawg/article/view/1391

Po wprowadzeniu świadczenia 500+ aktywność zawodowa kobiet z dziećmi spadła do połowy 2017 roku o 2,4 p.p. To ok. 91 tys. – 103 tys. kobiet, które wycofały się z rynku pracy (zrezygnowało z zatrudnienia lub z poszukiwania pracy). Autorki zaznaczają, że w początkowym etapie efekt był silniejszy wśród kobiet żyjących z małżonkami/partnerami, ale w 2017 zauważalny był także wśród samotnych matek.
https://obserwatorgospodarczy.pl/2022/09/27/500-rozleniwia-badania-sugeruja-co-innego-analiza/
  • Odpowiedz
@Szalom do dodanego komentarza dodaję, że u nas inspekcja pracy to fikcja, za ułamek wydatków na 500+ januszex czułby jakiekolwiek ryzyko kontroli prawdziwych warunków pracy i nie wyzyskiwałby ludzi na produkcji.
ale czy wyborca na pewno za tym zagłosuje?
nie, rzućmy mu pieniądz! nieważne, że wszystko wokół podrożeje.
  • Odpowiedz
@przeciwko78: Możesz się nie zgadzać z 500 plus i na pewno zasłużyło na sporo uzasadnionej krytyki ale nie gadaj bzdur że masowo zaczęto porzucać pracę, bo to nieprawda. A wręcz przeciwnie, mogło mieć niezamierzony pozytywny wpływ na rynek pracy. Za samo 500 plus nawet to 10 lat temu i tak byś się nie utrzymał jak o tym pomyślisz
  • Odpowiedz
@Szalom przecież nie twierdzę że masowo.
zwróciłem uwagę na fakt, że wielu ludziom pogorszył sytuację emerytalną, bez tego już wystarczająco okropną.
normalne kraje prowadzą politykę socjalną. która czemuś służy, ma jakieś cele.
u nas rzuca się pieniędzmi w elektorat.
  • Odpowiedz
wszystko inne też ma trafne, tylko trzeba wyłączyć prawicowe blokady w głowie :)))

@nietak7: Niestety nie ma. Popiera progresywny podatek od pracy, czyli mechanizm dzięki któremu pracownicy są biedni a ich szefowie bogaci.
  • Odpowiedz
Nie zagłosuję na marksistę, ale ocenę innych to akurat ma trafną ¯\(ツ)/¯

@xfin: ale on jest marksistą? Mam nadzieję, że nie odnosisz się do koszulki z dawnych lat?

Wydaje mi się, że Zandberg w pełni wpisuje się w socjaldemokrację.
  • Odpowiedz