Wpis z mikrobloga

Mireczki Xenoblade Chronicles X które wychodzi teraz jak jest umiejscowione w linii fabularnej do reszty części Xenoblade dostępnych na switchu ? Czy można zacząć przygodę z tą serią od tej części która teraz wychodzi? Jest to wgl jakoś połączone fabularnie z resztą części ? #nintendoswitch #nintendo #gry
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Setivar: to jest spinoff, wyszedł między 1 a 2 częścią. Sam nie grałem, więc co do kolejności nie pomogę ale wydaje mi się, że chociaż 1 warto ograć przed żeby znać trochę kontekstu
  • Odpowiedz
@Setivar: wszystkie gry z serii są odrębnymi bytami. Nie ma kontynuacji fabuły, jedynie czasami jakieś małe powiązania do poprzednich części, które nie wpływają znacząco na odbiór całości.
  • Odpowiedz
@Setivar XCX walką przypomina XC1, XC2 i XC3 miały odmienne mechaniki używania specjalnych skilli, ale rdzeń wszystkich gier jest taki sam, eksploracja i autoatak + wybieranie odpowiednich skilli
  • Odpowiedz
@Setivar jak chcesz w pełni docenić fabułę trójki to warto poznać fabuły 1 i 2, może nie grać, bo to wyzwanie na 200h no i XC1 jest trochę drewniane, ale jakiś recap na YT to jak najbardziej
  • Odpowiedz
@Setivar Jak ze wszystkimi kontynuacjami, sam system eksploracji oraz walki z każdą częścią serii został ulepszany, ale bazuje na podobnych założeniach. Rekomendowałbym zaczynać od xenoblade 3 zamiast od remaku/remastera X , bo jest to najnowsza i najbardziej współczesna gameplayowo gra z serii.
Osobiście pierwsza część jest u mnie top1 pewnie trochę z sentymentu, ale trójka jeśli chodzi o całokształt jest najlepszą grą z serii.
  • Odpowiedz
  • 0
@Mariego: Ok,ale właśnie mam dylemat czy zacząć od 3 czy może od tego X który wyjdzie niebawem,materiały wyglądały zachęcająco. Ale może faktycznie lepiej spróbuję najnowszej części (XC 3) i zobaczymy czy się odbije
  • Odpowiedz