Wpis z mikrobloga

#narkotykizawszespoko #medycyna #nfz #informatyka #hacking #prawo #kiciochpyta #farmacja #chemia
czy po wszyskich ostatnich nowelizacjach reformach,IKP* itd hwdp.
istnieje w naszym systemie lekow recept itd jakis sposob flagowania ludzi?
mam na mysli konkretny mechanizm - tylko lekarz rodzinny widzi IKP*
czyli np wystawione juz na pesel reecepty, inni lekarze nie widza tego o ile nie zapytaja o dostep.
przyjmujac zalozenie ze nikt nigdy nie poprosi o dostep i mam stuprocentowa skutecznosc

JAK BYM NP UZYL KAZDEJ MOZLIWEJ PRZYCHODNI I PRYWATNEGO LEKARZA ABY MI WYPISAL LEK X to kto w tym systemie wyłapie fakt ze wystawiono 50 recept w ciagu miesiaca na ta osobe?

przeciez to nie moze tak działać ale z drugiej strony nie wiem jak interpretowana tutaj jest tajemnica lekarska
czy jest tutaj w tym systemie jakis mechanizm badz autorytet ktory jest wstanie wykryc tego typu zachowanie i np oflagować osobe w systemie ktory widzi lekarz? czy to idzie odrazu jako złamanie prawa

*Internetowe konto pacjenta

ja tylko pytam, taki eksperyment myslowy
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@opiateterrorist: jeśli znajdziesz lekarzy, którzy nie poproszą o ikp to luz (chociaż ostatnio coraz częściej o nie proszą) tylko pamiętaj aby brać leki bez refundacji, bo jak będą z refundacją to tematem się NFZ zainteresuje a wtedy to już lipa
  • Odpowiedz
@opiateterrorist nie wiem czy coś się zmieniło przez ostatnie kilka miesięcy, ale gdy byłem w listopadzie u nowego kardiologa i chciałem żeby mi wypisała receptę na graty które przyjmuje już kilka lat i wypisywał mi je i lekarz w szpitalu i mój lekarz pierwszego kontaktu to mi powiedziała, że ona nie ma wglądu w takie rzeczy, że lekarze 'prywatni' nie mają dostępu do takich informacji w bazie i sugerowała, że to
  • Odpowiedz
@Kremufka2137: Bardzo pomogłeś, Dzięki.. Ja zauwarzyłem zmiany na przełomie stycznia/lutego, ale nie wiem czy wynikaja ze zmian prawnych czy polityki firm. Nale e-recepta wiąże sie z rozmowa telefoniczna co jest lekko uciazliwe ale nie jeest realna przeszkooda.
  • Odpowiedz
@opiateterrorist przyznam, że sam byłem zaskoczony bo było sporo gadki w kręgach wiadomych, że teraz jak masz garstkę lekarzy i każdy wypisuje Ci to samo to będą się widzieć wzajemnie w systemie. Otóż nie. Założenia chyba takie były, ale na obecną chwilę nie ma takiej możliwości. Coś też mi babka wspominała o jakiejś dodatkowej licencji która byłaby do takich danych niezbędna, ale tutaj już nie pamiętam dokładnie, to było parę miesięcy
  • Odpowiedz