Wpis z mikrobloga

#gielda orlen jest takim przykładem teraz - long term - na początku myślałem, że jeszcze spadniemy w dół. Nauczony grą na francuskiej giełdzie czy włoskiej, myślałem, że albo zejdą niżej 46 zł a kurs wystrzelił do góry. Po 51 zł było już jasne że idziemy do góry. Jak widać każda giełda gra inaczej - taki skrót myślowy. Nie ma co przykładać wzorów innych spółek nawet paliwowych do orlen.

Wzrosty są bardzo zdrowe i kurs idzie do góry, więc jak na razie wig zachowuje się pozytywnie, widać, że fundusze ładnie to rozgrywają.

Liczyłem na spadki w okolicach 51 - 56 ale kurs poszedł do góry. Czyli jak widać założyłem 3 teorie, która żadna się nie sprawdziła i 3 razy zmieniałem taktykę. "Do ataku". 30% szans na zarobek to i tak dużo. Portfel na long, czekam na dywidendę, bo im wyżej to będzie coraz ciekawiej. Na pewno wiele osób będzie dokupywać bo myślało że jeszcze spadnie niżej i wchodzili stopniowo. Ale patrząc na akcję bankier - wystaw akcje na sprzedaż po 100 zł, to widać, że jest ponad 50 tyś akcji w prywatnych rękach. Nie jest to dużo ale widać, że grają.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nimamkolan: moze i spadnie, ale nie do zmiany władzy. Jak bedzie przed wyborami to trzeba sie zastanowic nad ryzykiem i tyle. Jedyna opcja zeby rozwazyl sprzedaz to ewentualna wygrana kandydata pis bo wtedy caly kapital spierdzieli.
  • Odpowiedz
@nimamkolan: a co z pko czy pzu? podwójne dno 2021 - 2025 a teraz znowu szczyty. Polska giełda to inna para kaloszy. Teraz możliwe że zostaną dłużej na wysokich poziomach, wszystko zależy od eurpln ale wskazuje że euro będzie po 4.12 - 4.10 nawet. Zobaczymy ale orlen cieszy że odbił to dobry znak.
  • Odpowiedz