Wpis z mikrobloga

esli na wyspie nie ma namalowanych pasow to nie. To 2 osobne przejscia. Jesli przez wyspe sa namalowane pasy to tak - wtedy to jedno przejscie.

@gorzki99:

Niezależnie od tego, czy na wyspie są namalowane pasy, czy nie, traktowane są jako dwa odrębne przejścia - i nie ma wtedy obowiązku ustępowania pieszemu na drugim przejściu. Wyjątkiem jest przejście wymalowane w całości przez powierzchnie wyłączone z ruchu znakami poziomymi, bez fizycznej
  • Odpowiedz
Masz umożliwić pieszemu przejście przez jezdnię. Jeżeli Twoja jazda sprawi, że będzie się musiał zatrzymać albo zwolnić to masz obowiązek ustąpienia.

@costamtenteges: Tylko na "twoim" przejściu. Na tym drugim może sobie tańczyć kankana, a ty masz prawo mieć go w dupie.
  • Odpowiedz
@roster1: ja to interpretuje tak, że jak środkowa część (ta różowa) cała jest wybrukowana lub w p[łutach chodnikowych to traktuje to jak chodnik więc jak ktoś wchodzi od mojej lewej na przejście to jadę, ale jak środkowa część jest zamalowana jak na tym zdjęciu to pasy traktuję jako całość i zawsze ustępuje. Oczywiście jak ktoś jest na środku to zawsze jest ustąp bo jest zamiar wejścia na pasy. W ogóle
  • Odpowiedz
Oczywiście. A dokładnie to co cię interesuje?

@kasztan00: No przyznam ze tego to sie nie spodziewalem :D Milo :)

Interesuje mnie przepis ktory definiuje "fizyczna wysepke" Bo interesuje mnie jak zinterpretowac te 2 przejscia:
gorzki99 - >Oczywiście. A dokładnie to co cię interesuje?
@kasztan00: No przyznam ze ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@gorzki99:

To pierwsze (z wydzieloną wyraźnie wysepką) jest traktowane jako dwa osobne przejścia w myśl art. 13 p. 8 prawa o ruchu drogowym:

"Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na
  • Odpowiedz
@kasztan00: Dziekuje za szczegolowa odpowiedz :)

Mnie juz to pierwsze "rozwala" (ale wiem ze to 2 osobne przejscia) No bo jaka tam "wysepka"? calosc przejscia jest na jednym poziomie.
Jesli bysmy z pod znakow skasowali to "podwyzszenie" i ustawili znaki na jezdni to mielibysmy to samo co na zdjeciu nr 2.

Swoja droga to nie jest tak ze mietek se przyszedl i namalowal te pasy ot tak sam od siebie (zdjecie
gorzki99 - @kasztan00: Dziekuje za szczegolowa odpowiedz :)

Mnie juz to pierwsze "ro...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Tylko ja się pytałem o jednojezdniową czyli dwukierunkową :)

@roster1:

Doczytaj drugą część przepisu :)

"Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni"
  • Odpowiedz