Wpis z mikrobloga

Programiści, macie czas do końca roku, żeby założyć związki zawodowe i zacząć palić opony pod sejmem. Tanie sieci neuronowe was zmiotą z rynku, model o-3 wyprzedza 99,9% programistów a to dopiero początek, zaraz wyjdą autonomiczni agenci AI układający specyfikację i projektujący całe aplikacje i systemy IT wraz z testowaniem i rozwojem oraz utrzymywaniem. It's over.

https://freedium.cfd/https://medium.com/@boredgeeksociety/ai-model-beats-99-9-of-coders-everything-you-need-to-know-about-openais-o3-0b542c3f7b05

#programowanie #programista15k #pracait #chatgpt #sztucznainteligencja
nieco - Programiści, macie czas do końca roku, żeby założyć związki zawodowe i zacząć...

źródło: 0947c664a1504f3ea2f141c83609d14b6b7b38b578e148026541ed281f773940

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Acros: ale z rekrutacjami jest gorzej niż przed covidem, przynajmniej na frontasi. Pamiętam jak przed pandemią miałem o wiele więcej rozmów technicznych przy doświadczeniu o kilka lat mniejszym i stacku o wiele mniej bogatym. Dzisiaj przy sporej ilości wysłanych CV często nie dochodzi nawet do pierwszych rozmów HR-owych.
  • Odpowiedz
twoim zdaniem nie da się? zapytaj chatgpt o3 o unit test.

@nieco: Jedyne co ci wygeneruje AI to zupełnie podstaowe przypadki w stylu renderowania komponentu. Korzystamy z tego w pracy odkąd się da i średnio na 10 testów, które generuje 7 jest zbędnych, 4 się nie odpalają a pokrycie rozgałęzień jest mniejsze niż 50% ZA. KAŻDYM. RAZEM.

Ale wiedziałbyś o tym, gdybyś nie teoretyzował na wykopie tylko faktycznie próbował wdrożyć
  • Odpowiedz
@rimyi: na pewno kiedyś się uda ale właśnie istota dobrego projektu jest zrozumienie co potrzebuje klient i to w odpowiedni sposób zamodelowac i zaprogramować nie raz ja się posiłkuje tym ai mam dostęp nawet do o3 na azure i nie powiedział bym że on jest jakiś przełomowy.A To czy jest chat gpt 3, 4 czy 5 nie ma żadnego wpływu na zdolność programowania ponieważ za programowanie odpowiadają llm i ich
  • Odpowiedz