cześć, czy podpowiecie co można zrobić z zapchanym FAP w silniku 1.6 HDI? od roku pali mi się czerwony wykrzyknik z informacją, że filtr cząstek stałych może ulec zapchaniu, ale auto samo tego nie wypala.
@t-tk: rzadko jeżdżę tym autem, a mechanik osiedlowy powiedział, że za dużo zachodu żeby się do tego filtra dostać - dlatego pytam, bo się nie znam. ale fajnie, że pomogłeś.
@robert-nowak-14289: masz jednym słowem tak zapchany dpf że prawdopodobnie już tylko go czeka wymiana (robiłęm krótkie dystane, nie był rozgrzany odpowiednio i tyle), lepiej jedź do jakiegoś dobrego mechanika niech ci go albo wywali, albo kup nowy (tylko ty kup a nie mechanik), bo w tej chwili zacierasz auto i pewnie będziesz miał olej do wymiany i wszystkie filtry oprócz paliwowego. Znam temat bo mam HDI tylko w Focusie -
@OscarGoldman: wszystkie oleje i filtry co 10k wymieniam systematycznie. ok, dzięki - chyba na próbę w 1 kolejności powiem mechanikowi żeby go wysłał na czyszczenie
@robert-nowak-14289: pamiętaj, że od podepnie komputer i wykasuje każdy błąd, chodzi bardziej o to że jeśli jest zapachany to najlepsza wymiana na nowy - wtedy autko ma więcej siły, mocy, przyspieszenia i nie katujesz auta, prawda jest taka że jak się jeździ w okół komina z autem z dpf to tak jest. Trudno, wymień i po problemie a nie męcz silnika na starym.
@robert-nowak-14289: raz się bedzie raz nie będzie. Od pierwszego znaku mija ze 100kkm zanim się zapcha na poważnie. Jak masz powyżej 200kkm to pewnie trzeba uzupełnić EOLYS. Wypłukanie też pomaga, mam doświadczenie z 2.0 HDI co się zapchał aż samochód gasł. Po zdemontowaniu i przepłukaniu na specjalnej maszynie było ok i cały czas jeździ. Płukanie bez maszyny pomaga na bardzo krótko a może wręcz zaszkodzić.
Sprawdź czy nie brakło (albo jest na rezerwie) płynu FAP. Myślę że dolejesz płynu, zaprogramujesz nową ilość płynu i to będzie tyle. Zrób to, bo fap potrafi być drogi.
czy taki specyfik jak na filmiku może pomóc?
#samochody #motoryzacja #auta
Płukanie bez maszyny pomaga na bardzo krótko a może wręcz zaszkodzić.
Zrób to, bo fap potrafi być drogi.