Wpis z mikrobloga

Mireczki klimatyzatorzy. Mam pytanie:

Potrzebuje zmienić system ogrzewania hali (160m2). Myślałem o ogrzewaniu klimatyzacją i ciekawi mnie jedna rzecz: czy jednostka zewnętrzna zawsze musi być na zewnątrz? Potrzebuję tylko do ogrzewania, nie do chłodzenia - więc myślałem żeby jednostki zewnętrzne postawić w środku.
Nie dość że unika się przekuwania przez mur, to jeszcze takie urządzenie dodatkowo generuje ciepło. To jest hala, więc kwestie estetyczne w ogóle tu nie obowiązują ;-)

Czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne?

#klimatyzacja
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kuncfot: a widzisz .. w mieszkaniu jak chłodzę, to na balkonie mam upał w lecie, ale nie podumałem że w ogrzewaniu działa to odwrotnie.

@MickM Przerabiałem już kilka patentów grzania:
- nagrzewnica gazowej *gdy miałem mniejszy metraż - po 2 h zamarzała butla i grzało jak wiosenny wietrzyk,
- nagrzewnica olejowa 40kW - fajna sprawa, w 30 min z 1*C robiła 15*C ale paliwożerna i nie można było zmniejszyć
  • Odpowiedz
@marcel_pijak: sąsiad pewnie ma pompę ciepła z funkcją klimy - dopytaj się dokładnie. Wtedy rzeczywiście możesz podgrzewać pomieszczenie i załączać sobie zdalnie lub w harmonogramie. Jeśli postawisz jednostkę zewnętrzną w środku to nie uzyskasz większej sprawności niż 100%, co odpowiada zwykłemu grzejnikowi elektrycznemu. Co do kosztów: zakładając 240 godzin roboczych w miesiącu, przy poborze mocy 9.2kW zużyjesz 2208kWh. To już może postaw na środku piec typu koza:https://werbudom.pl/sklep/budownictwo/ogrzewanie/piec-nadmuchowy-pn1-15kw-koza-z-nadmuchem
  • Odpowiedz
@marcel_pijak nie wiem czy taki klimatyzator 2 x 3,5 KW nagrzeje ci halę 160m2 jaka jest wysokość pomieszczeń? Jakie wykonanie ścian, blacha mur? Ocieplone cokolwiek? Nie wieje zewsząd do środka?
  • Odpowiedz
  • 0
@rajman: Możliwy wariant 2 x 5kW. Też nie chodzi o to żeby osiągnąć 21*. Ów sąsiad z klimy ma cały czas około 13* więc robota przy bluzie czy swetrze jest OK. Pomieszczenie 2,5 m, bez ocieplenia niestety. Myśle że powinno wystarczyć.
  • Odpowiedz
@marcel_pijak: na webasto ( czy chinbasto ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) troche duzy metraz, w dodatku one fajnie dzialaja nawet przy nieocieplonym garazu ale, gdy na zewnatrz jest powyzej 0 stopni, przy takiej powiezchni ja bym poszedl tylko i wylacznie w piec nadmuchowy, gwarantuje, ze bylbys zadowolony, poogladaj na yt jest tego troche, koszt samego pieca przystepny, grzanie w zaleznosci czym tez dosc tanie, ewentualnie nadmuchowy
  • Odpowiedz
@marcel_pijak: robi się takie rzeczy, masz różne jednostki wewnętrzne które dopasujesz do hali (ścienne, podstropowa, kasetowe, kanałowe). Pomyśl jaka temperaturę chcesz tam utrzymywać i instalator z okolicy coś ci dobierze.
A co do pytania z posta to tak- jednostka zewnętrzna zawsze powinna być gdzieś na zewnątrz żeby miała możliwość pobierać energię z otoczenia czy to na grzaniu czy na chłodzeniu.
  • Odpowiedz
Nie dość że unika się przekuwania przez mur, to jeszcze takie urządzenie dodatkowo generuje ciepło

@marcel_pijak: Klimy i "pompy ciepła" z jednego miejsca zabierają ciepło - a w drugim je generują. Dosłownie "pompują je". Jak masz lodówkę - to w środku jest zimno a z tyłu lodówki ciepło. W "grzaniu klimą" masz taką lodówkę zamontowaną tak, że poza budynkiem element się wychładza (ale zabiera ciepło z przepływającego powietrza - dlatego
  • Odpowiedz