Wpis z mikrobloga

#diy
#hydraulika
#remontujzwykopem
Coś w systemie CO się zepsuło, ciepła woda idzie od kotła tylko do pierwszego trójnika w dół do kaloryfera, a za tym trójnikiem rura coraz bardziej traci ciepło. W końcu dochodzi do odpowietrznika z którego nie leci ani woda ani powietrze. Podejrzewam, że za trójnikiem rura jest zapchana. Jak to teraz otworzyć i po udrożnieniu złożyć? Miałem nadzieję, że te mufe przekręcę na prawo i z lewej wyjmę rurę, ale już doszedłem do końca w prawo a ona dalej siedzi. Pomysł jest taki, żeby uciąć te mufe szlifierka odkręcić rurę udroznic, i tutaj zgaduje, że muszę ją uciąć nagwintowac i dać tutaj mufe oraz srubunek żeby połączyć. Czy dobrze to kombinuje? Da się coś prościej?
GatewayFocus21 - #diy 
#hydraulika
#remontujzwykopem
Coś w systemie CO się zepsuło, c...

źródło: 2025-02-17-22-30-22-249-1

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Neocaridina: nie bardzo rozumiem porównanie . Napisałem że Jak przekręcam ja w prawo to z lewej wychodzi rura, miałem nadzieję że wyjdzie cala ale brakuje dosłownie z 1-2 obroty i nie da rady dalej bo po prawej już cały gwint się schował. Więc potrzebuje porady co dlaj robić. Opisałem co wymyśliłem, czy ma to sens czy cos innego można?
  • Odpowiedz
@Karl_Cotlet: próbowałem. Ale evidentnie zatrzymuje się w miejscu gdzie rura traciła ciepło. Kawałek dalej jest zawór odpowietrza jacy i podczas dolewania wody go odkręciłem i nic zupełnie z niego nie leci. Ehhh długa noc się zapowiada xd
  • Odpowiedz
nie bardzo rozumiem porównanie .

@GatewayFocus21: bo to nie było porównanie, tylko stwierdzenie faktu. Mufa ma gwint jednym ciągiem i nie służy do rozłączania instalacji, bo jak z jednego odkręcasz, to na drugie się nakręca. Musisz tą instalację rozpiąć w innym miejscu (jakoś była robiona, więc gdzieś powinien być jakiś śrubunek). A jeśli bardzo się nie da, to zwyczajnie to rozetnij i albo nagwintuj albo wymień cały odcinek do najbliższego
  • Odpowiedz
Mufa ma gwint jednym ciągiem i nie służy do rozłączania instalacji, bo jak z jednego odkręcasz, to na drugie się nakręca.

@Jarek_P: napisałem to w moim pierwszym poście przecież więc się dziwię, czemu to mi ludzie dalej tłumacza xd. Gdyby jednak rura nie była tak daleko wsunieta w mufe to dałbym radę rozkrecic bo jak widać na zdjęciu z pierwszego posta prawie wyszło, brakuje 1-2 zwoje ale już dalej nie
  • Odpowiedz
@GatewayFocus21: rura nie będzie zapchana, tylko masz w niej powietrze, a odpowietrznik jest z-----y. Masz manometr na instalacji i jest na nim takie wskazanie, jakie zawsze jest przy napełnionym naczyniu wzbiorczym?
  • Odpowiedz
napisałem to w moim pierwszym poście przecież więc się dziwię, czemu to mi ludzie dalej tłumacza xd

@GatewayFocus21: pewnie dlatego, że napisałeś też, że miałeś nadzieję, że tak się da. Tego dotyczyły pierwsze odpowiedzi, że tak się nie da. Bo mufa to nie śruba rzymska :)
Ale mniejsza o to, rozciąłeś i dobrze. Jeśli masz gdzie nagwintować, to też dobrze, ale jeśli nie bardzo, bądź za gwintowanie gość będzie sobie
  • Odpowiedz