Wpis z mikrobloga

Są jakieś fajne gry planszowe dla 1 osoby? Robią takie gry w ogóle? Pograłbym ale nie mam z kim, możecie podać jakieś fajne gry dla 1 osoby jeśli znacie?

#gryplanszowe #planszowki
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@altenos: mój kumpel często gra sam bo przy dwójce małych dzieci ma problem z czasem.

Nie wiem co lubisz, ale on ogrywał:
- Ark Nova (jedna z lepszych gier w ogóle)
- Scythe
- Slay
  • Odpowiedz
@altenos: Jakiś czas temu ilość gier planszowych w których występuje wariant solo przekroczyła 50 procent. Więc tak, są takie.

Oczywiście nie we wszystkich ten wariant działa dobrze. Ale w wielu tak.
Kwestia czy chcesz jakąś grę logiczną, przygodowa, ile czasu chcesz poświęcać na partię czy jaki masz budżet.
Względnie odpal sobie boardgamearena i tam pograj.
  • Odpowiedz
@altenos: znaczna część, a może i większość współcześnie wydawanych gier ma tryb dla 1 gracza, nie mam pojęcia jakie klimaty, mechaniki i poziom skomplikowania oczekujesz, czy szukasz coś skomplikowanego na kilka godzin jak Mage Knight czy bardziej pasjansowatego drobiazgu jak Projekt Miasteczko,
tak w ciemno to polecam Aeon End,
  • Odpowiedz
@altenos: to tak jakbyś grał w csa sam bez botów. Planszówki właśnie są po to żeby grac z ludźmi, bo interakcja z drugim człowiekiem jest bardziej imersyjna, ciekawa itp. Znajdź jakieś grupy co spotykają się na planszowki, wkręć się w imprezę. Poznasz kogoś, pograsz i spędzisz fajnie czas.
  • Odpowiedz
Cthulhu death may Die klimat i figurki, nemesis, frostpunk, this war of mine, trylogia zachodniego królestwa to jeśli lubisz "prostsze" mechanicznie gry, voidfall albo mage knight jeśli lubisz wielkie kombajny, gloomhaven szczęki lwa jeśli lubisz fabularne rpg. Kurde zainteresuj się rankingiem top solo na bgg.com
  • Odpowiedz