Wpis z mikrobloga

Perplexity.ai jest o wiele lepsze od ChatGPT czy nawet Claude! Ja dosłownie czasami własnym oczom nie wierze jak to dosłownie każdy fakt sprawdza aby dosłownie dać mi najlepszą odpowiedź, nawet nowe aktualne adresy do API się zgadzają!
Perplexity dosłownie przeszukuje sieć aby odpowiedzieć jak najbardziej dokładnie bez żadnych halucynacji.

To jest właśnie prawdziwe AI! Perplexity! A nie ChatGPT który na sile próbuje nam odpowiedzieć, a jak nie znajdzie odpowiedzi to zmyśla. Perplexity jak nie znajdzie odpowiedniej odpowiedzi, to przeprasza i nie zmyśla.

TYLKO PERPLEXITY! Co najważniejsze, nawet jest jakimś cudem darmowe, ja za takie AI bym płacił jak za Claude!

#sztucznainteligencja #programowanie #ciekawostki #perplexity
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aptitude: Ja korzystam z wersji płatnej perplexity i wcale nie jestem tak zadowolony. Często nie znajduje informacji których szukam. Często też kiedy pytam o konkretne rzeczy dostaję bardzo ogólne informacje związane z tym o co pytałem. I nawet jak ponawiam pytanie zaznaczając aby mi bzdur nie pisał to i tak często dostaję wcale nie lepsze odpowiedzi.

Dodatkowo "bibioteka" na konwersacje jest nieużyteczna. I przydałoby się jej wiele rzeczy. Od struktury
  • Odpowiedz
  • 0
@Dragonan: W sumie mam tak samo z Claude w wersji płatnej, na początku mnie zadziwiła, ale teraz powoli zaczyna jakby zwalniać, a ChatGPT i to "dłuższe myślenie" jest gorsze niż jak się to wyłączy.

Ale trzeba zadowolić się tym co się ma, a znasz bolt.new? W sumie Fajne AI, które naprawdę mega dobrze działa!

A ten cały DeepSeek R1 też nie jest nie najgorszy. Spoko jest i jest OpenSource :3
  • Odpowiedz
bolt.new

@aptitude: Nie, nie znam. Potrzebuję raczej wyszukiwarki i po prostu będę musiał czekać na kolejne usprawnienia w perplexity, albo aż pojawi się odpowiedni konkurent. Albo aż agenci AI wiedzący wszystko ją zastąpią.
  • Odpowiedz
  • 0
@Dragonan: W sumie co za pół roku się pojawi, jak np. DeepSeek i to jeszcze opensource.
Ale perplexity jest jak dla mnie wystarczające, jak suno. W sumie to już zapomniałem ile ja już wydałem na same AI :c
W sumie nie żałuje żadnego grosza. Warto!
  • Odpowiedz
  • 0
bolt.new

@Dragonan: Wejdź na https://bolt.new/ wpisz jak ma wyglądać i działać twoja strona, nawet obsługuje perfekcyjnie backend nawet zna się na Prisma i React jako frontend! Jeden perfekcyjny prompt i masz stronę, ale jak coś Ci się nie podoba możesz zmienić to kolejnym promtem, chyba ma sie za darmo 15 promtów czy jak to tam się liczy. Ale polecam!

Jako programista backend w Express/Prisma i frontend w React to polecam
  • Odpowiedz
@Dragonan: @aptitude Ale Claude to nie jest wyszukiwarka internetowa ani encyklopedia, więc nie wiem po co porównywać te dwa różne narzędzia. Jak chcesz mieć piękne napisany po polsku tekst przy którym ChatGPT to skończony, generyczny grafoman korzystasz z Claude a jak szukasz jakichś informacji używasz Perplexity.
  • Odpowiedz