Aktywne Wpisy

okoboji +93
Hej, gdyby komuś rzucił się w oczy taki wózek na jakimś targu albo OLX to dajcie znać
bo został dziś skradziony z naszej klatki. Chyba mamy powrót do lat 90-tych
#afera #zlodzieje #kradna #patologiazewsi #patologiazmiasta
bo został dziś skradziony z naszej klatki. Chyba mamy powrót do lat 90-tych
#afera #zlodzieje #kradna #patologiazewsi #patologiazmiasta
źródło: IMG_9710
Pobierz
Smartek +109
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Widzę na Wykopie wielkie polowanie na czarownice w związku ze śmiercią TechnikaKowala i zastanawiam się nad dwiema rzeczami. Pierwszą jest rozkmina skąd wy wpadliście na pomysł że to Kiszak czy inny „ludolog” jest winny tej śmierci. Kiszak dosłownie nie miał kontaktu z technikiem od około pół roku, nie nasyłał ludzi by go hejtowali, nie ingerował w jego życie. Jeśli można tu wgl określić kto jest winny to mogą to być co najwyżej zjeby które nakręcały technika do coraz grubszych akcji (oraz sam stan psychiczny technika). Nie trzeba było specjalnie śledzić uniwersum by widzieć że TK powoli się stacza.
Druga rozkmina jest taka że te zjeby się nie wzięły znikąd. To że Kiszak sprowadził do technika swoją widownie jest faktem. I wśród tych osób mogły być te same osoby które nakręcały TK (to już jest oczywiście nie do udowodnienia ale jest to ważne dla dalszej części). I teraz wiadomo, Kiszak zawsze mówi że on nie odpowiada za swoją widownie i to co ona robi w tle i że dla Kiszaka społeczność to są ci ludzie których kojarzy z widzenia a reszta to randomy. Tylko że ja widzę w tym rozumowaniu jeden kluczowy błąd. No bo prawdą jest że twórca nie odpowiada za to co jego widzowie robią w wolnym czasie ALE twórca może jak najbardziej kształtować swoją społeczność. No bo gdyby tak nie było, to każdy youtuber miałby mniej więcej ten sam fanbase, co wiemy że jest oczywistym fałszem. Dziwnym trafem istnieją społeczności bardziej toksyczne i mniej toksyczne. Nikt mi nie powie że widownia takiego SciFuna i Carrionera prezentuje podobny poziom. I w przypadku Kiszaka uważam że jego społeczność jest wyjątkowo toksyczna (zarówno jako widz YT oglądający dużo materiałów, jako widz innych kanałów widzący jakim bydłem są ludzie od Kiszaka i jako były członek serwera DC). Co jest tego powodem? Osobiście uważam że mają na to wpływ te dwie cechy:
1. Żerowanie na aferkach oraz polaryzacji politycznej – Tak, Kiszak może się bronić że przecież czasem coś pochwali ale dziwnym trafem jak już mowa o kwestiach kulturowych to niemalże zawsze jest to j-----e po światopoglądzie lewicowym (to czy jest to słuszne czy nie, NIE jest częścią tej dyskusji). Powoduje to, że potencjalna widownia bardzo często reprezentuje konkretną część poglądów politycznych (sam Kiszak przyznawał że lubi stosować tzw „sito” czyli mówić specjalnie takie rzeczy które odrzucą potencjalnych normików).
2. Serwer DC tylko dla subów – Jak już mamy widownie tylko z jednej strony politycznej to teraz możemy ją jeszcze bardziej przesiać poprzez blokadę kontaktu z twórcą za paywallem(znów, dyskusja o samej słuszności tego to na inny raz, chociaż jestem w stanie zrozumieć że na tzw. „publikach” często jest syf). W ten sposób zostaje nam grupa najwierniejszych fanów, która wciąż jest wystarczająco duża by móc istnieć samodzielnie i integrować się bez ciągłego tworzenia contentu (w tym przypadku wiadomości na dc) przez twórcę. A to tworzy armię przytakiwaczy.
I teraz jak to się łączy. Otóż bardzo prosto. Mamy grupę ludzi o tym samym poglądzie politycznym, która żywi się aferami i kontrowersjami (to jest szczególnie ważne) + na dodatkowych, „elitarnych” kanałach komunikacji spotyka się jedynie z aprobatą. To jest prosty sposób na sektę, na akolitów danego youtubera i danego podejścia do życia. A że Kiszak tworzy bardzo aferkowy content, to i publiczność będzie bardzo „aferkowa”. I będzie przyciągać ludzi których takie aferki cieszą. I dlatego ci ludzie gdzie się nie pojawią, będą tworzyć syf, będą nakręcać afery, nakręcać ludzi i będą sobie przytakiwać co tylko będzie zwiększać ich siłę w internecie.
Nie chce być źle zrozumiany, dlatego chcę wyraźnie zaznaczyć że uważam iż Kiszak NIE JEST winny tej śmierci. JEDNOCZEŚNIE UWAŻAM że JEST odpowiedzialny za to jak kształtuje swoją widownie. Nie wrócimy Technikowi życia ale myślę że ta sytuacja jest idealnym momentem do ponownego rozpoczęcia debaty o odpowiedzialności twórcy. Bo ta odpowiedzialność istnieje, i musimy skruszyć mit jakoby było inaczej. Jak to jest że ludzie od takiego Filipa z B/S najczęściej(!) potrafią się zachować a widzowie takiego Carrionera najczęściej(!) wyglądają jak jakaś sekta schizofreników z Choroszczy. Powinniśmy zacząć bardziej zwracać uwagę na to, jakie treści tworzą twórcy, jak zachowuje się społeczność danych twórców (i przestać udawać że społeczność to te 60 osób które było na meetup), a przede wszystkim natychmiast reagować kiedy widzimy że jacyś aferzyści zaczynają odwalać. Ci ludzie są mocni tylko na swoim moderowanym sterylnym podwórku i tylko kiedy słyszą przytakiwanie. W przestrzeni publicznej są to zwykłe miękkie faje, ostracyzmu społecznego boją się jak diabeł wody święconej. Musimy zacząć brać sprawy w swoje ręce i głośno pokazywać palcem nieodpowiednie zachowania i głośno je krytykować.
A co radziłbym Kiszakowi jeśli to wgl przeczyta? Przede wszystkim skierowanie swojej uwagi głównie na aspekty „groznawcze” bo naprawdę ma ogromną wiedzę o grach i osobiście lubię go słuchać. To jest zdecydowanie mocna strona którą należy rozwijać. A po drugie, przestać żerować na jednej stronie politycznej by móc zacząć tworzyć faktyczne możliwości do dyskusji a nie pozorowane (nie, wyjaśnianie maćków na Twitch to nie jest tworzenie przestrzeni do dyskusji).
To jest takie wyparcie że to szok, no nie wiem, może sprawdź miniaturki na kanale to dowiesz się jaka widownia jest u Kiszaka politycznie pożądana (podpowiem ci: zwróć uwagę na słowa WOKE, DEI, ZAIMKI oraz w jaki sposób te tematy są przedstawiane). NAWET ZAKŁADAJĄC że wszystkie materiały są 100% merytoryczne to sposób ich reklamowania jest jednoznaczny i przyciągają jednoznaczną widownie
@DymekD
bo kiszak strasznie pałował się do swojej depresji i jest na tym punkcie przewrażliwiony
i też nie kojarzę by ktoś wcześniej
@Johny_Lepa: Tak bo jakbyś robił analizy logiczne to nic nie klei się tu kupy bo kiszak jest otatułowanym satanistą jak to o
z kiszakiem to dosłownie musiałbyś
dlatego moim zdaniem to jest socjopata i to nie taki hehe potocznie, tylko prawdziwy socjopata których w społeczeństwie jest do 5% i większość z nich wcale nie trafia do pierdla ani nie wiem nie jest jakimiś seryjnymi mordercami.
Poza tym 90% czasu nie interesuje się nim, ale wpadam na tag i się trigeruje niektórymi rzeczami jak teraz i wtedy jestem tutaj hiperaktywny
Ogólnie mam dobrą pamięć co do ludzi i ich zachowań. Analizowanie
@Johny_Lepa: śmiesznie że o nim gadasz bo też go obserwuje od lat :) moim ulubieńcem jest jednak midel bo to jedna z niewielu osób gdzie słucham jak on mówi i się zachowuje i miałem poczucie że jest śliski, taki strasznie śliski nawet nie potrafiąc na początku zwerbalizować co jest nie tak xD
edit: sorry dyskleksja
źródło: 123
Pobierz