Wpis z mikrobloga

W sluzbowym lapku mam dwa dyski w raid10 -
sda i sdb

Jeśli będę chciał zrobić obraz całego dysku, to wystarczy że wykonam dd calego sda bądź sdb?

Z tego co rozumiem raid10 łączy raid1 i raid0, ale jeszcze nigdy takiego rozwiązania nie testowałam ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Jakie macie w tym doświadczenie?

#linux #backup
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pyzdek: Bo nie działa dobrze. Raid służy dwóm rzeczom: poprawie prędkości i zabezpieczeniu danych przy awarii dysku. W obu wypadkach raid na płytach nie jest rewelacyjny. Tj. czasem nie działa tak szybko jak należy albo potrafi się z powodów różnych w---------ć na ryj i trzeba odzyskiwać dane.
  • Odpowiedz
  • 2
@pyzdek ogolnie z radiem sprzętowym jest ten problem, że jak kontroler RAID (w tym wypadku płyta główna) padnie to często potrzeba takiego samego kontrolera żeby uruchomić macierz i odczytać dane. Mdadm raczej Ci tego nie ogarnie. Więc niby masz trochę lepsza wydajność i mniejsze obciążenie CPU sale w razie problemów sytuacja staje się sporo cięższa. A i na 2 dyskach to raid 1 lub raid 0 i jeśli serio masz sprzętowy
  • Odpowiedz
  • 0
poprawie prędkości i zabezpieczeniu danych przy awarii dysku

@vries: no i w zasadzie ani jedno, ani drugie nie jest mi potrzebne ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
RAID 10 dostępny jest dopiero przy minimum 4 dyskach. Raid na płytach głównych kompów to g---o, którego nie należy używać.

@vries: U mnie każda para partycji jest mirrorowana w raid1, a następnie te mirrorowane pary są łączone w raid0. W efekcie mam RAID 10, ale na dwóch dyskach. Tak przynajmniej widzę to na podstawie lsblk. Dwa dyski - sda i sdb oraz układ partycji wskazujący jak powyżej.
Nie ja to konfigurowałem, ale
  • Odpowiedz