Wpis z mikrobloga

Powoli przymierzam sie do zmiany mieszkania i mam pytanie:

Jeśli wynajme mieszkanie przez agencje ze standardowa roczna umowa na wynajem okazjonalny z miesięcznym okresem wypowiedzenia i 1 miesięczną kaucja. Załóżmy ze za 3 miesiącach właściciel wpadnie na pomysl, żeby mi podnieść czynsz, a ja się nie zgodzę, a on w odpowiedzi wypowie mi umowe, to moge sie domagac zwrotu pieniedzy, ktore zaplacilem agencji? Jak to wyglada w real life?

taguje #nieruchomosci #wynajem #prawo
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to moge sie domagac zwrotu pieniedzy, ktore zaplacilem agencji?

@lajt2: co do zasady nie, chyba że tak uzgodnisz z agencją np. w umowie, chociaż nie widzę żeby jakaś na to poszła
  • Odpowiedz
@lajt2: generalnie jeśli umowa jest na czas oznaczony to ot tak sobie jej nie wypowie, jest to mocno ograniczone, a nawet jak wypowie to takie wypowiedzenie jest nieskuteczne więc mieszkasz dalej i normalnie płacisz. Czynszu też nie może sobie ot tak podwyższyć
  • Odpowiedz
@lajt2: jeśli umowa jest zawarta na czas określony, to co do zasady:
- nie mozna jej wypowiedzieć z zachowaniem umownego terminu wypowiedzenia
- nie można podnosic odstepnego przez landlorda podczas trwania umowy (moga natomaist wzrosnąć opłaty za czynsz administracyjny lub media, na co landlord nie ma wpływu)

Jeśli chcesz mieć prawo do wypowiedzenia umowy z zachowaniem umownego terminu wypowiedzenia, to landlord może zakomunikować np. o podwyżce czynszu i jeśli sie
  • Odpowiedz
@lajt2: natomiast co do domagania się zwrotu jakichkolwiek $ od agencji: marne szanse.
Zapewne umowa z agencja będzie skonstruowana tak, że oni pomagaja znaleźć lokal i w przypadku gdy sie na niego decydujesz - to oni wywiązali się ze swojej części umowy, zgarniają $ i wasze drogi się rozchodzą.
  • Odpowiedz