Wpis z mikrobloga

Tak mnie zaciekawiło, rejestracja operatora drona jest w większości wymagana, ale do rejestracji wymagany jest numer telefonu, akceptacją regulaminu i warunków użytkowania. I jak dobrze pamiętam, chociażby z przymusu instalowania apki covidowej, to jest to niezgodne z prawem.
Ktoś z was się zagłębiał w to?
#drony #dron
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@robertx: jak chcesz latać to musisz, a niezgodne z prawem jest konieczność akceptacji warunków i regulaminu, no i konieczność podania numeru telefonu. Mało tego to jeszcze konieczność akceptacji warunków sklepu chociażby.
@hydrocyfolumpus napisałem że w większości jest wymagana.
Mógłbym Ci przyznać rację że mogę nie latać dronem, jednak drona mogę mieć kilkuletniego kiedy takich wymagań nie było.
  • Odpowiedz
@AshtarPL cóż poradzić takie mamy państwo, takich mamy ustawodawców i zabronili/ograniczyli wolność. Z drugiej strony w Hiszpanii ubezpieczenia są wymagane nawet dla dronow poniżej 250g i są dodatkowe obostrzenia przy lataniu w pobliżu "terenów zabudowanych".
  • Odpowiedz
  • 0
@robertx: chyba można ale właściwie to nic nie zmienia, instalując przeglądarkę wyrażasz już jakieś zgody, a reszta to samo.
Może powinienem tagować #prawo ale to bardziej #gownowpis
No tylko pamiętam że aplikacja covidowa to był bubel prawny i właściwie wszystko inne, w tym mobywatel. A pisał o tym jakiś mireczek i teraz szukałem to nic mi nie wyskakuje żeby z tym coś zrobili.
Na mój chłopski
  • Odpowiedz
  • 0
Zapytałem chat gpt (tak wiem nie jest to żaden wyznacznik), ale potwierdził że nie jest to do końca uregulowane prawnie. Potwierdził że jest to bubel prawny ale też bardziej niedopracowanie systemu bo nie ma innej alternatywy. I mimo że są naruszone prawa konsumenta to nic pan nie zrobisz.
  • Odpowiedz
@Futhark tego nie jestem pewien, byłem parę razy w miejscach gdzie nie było żadnych stref i nie zgłosiłem. Przykład zamek w Chęcinach koło Kielc. Miałem brak aktywnych stref geo, lot dronem klasy c0, w zasięgu wzroku. Może niepoprawnie interpretuje prawo, ale z tego co rozumiem to do wysokości 70 m nic nie muszę .
  • Odpowiedz
Mógłbym Ci przyznać rację że mogę nie latać dronem, jednak drona mogę mieć kilkuletniego kiedy takich wymagań nie było.

@AshtarPL: czekaj, czekaj - (chłopski rozum mode one) chcesz mi powiedzieć, że jak zrobilem prawo jazdy za PRLu - a wtedy wystarczyło zrobić rundkę po wsi, to nie muszę się stosować do aktualnego polskiego prawa, bo wcześniej nie istniał jakiś zapis?
Problem z apką covidową był taki, że czasem żeby żyć/wykonywać niektóre codzienne
  • Odpowiedz
  • 0
@sirgorn: czekaj, czekaj, nie wciskaj mi czegoś czego nie napisałem. Może się nie wyspałeś, ale to są całkiem inne sprawy i są na to ustawy. Pomyśl następnym razem co piszesz.
Co do wymogu telefonu, ja to doskonale rozumiem że jest potrzeba komunikacji, ale obecnie musisz chociażby rejestrować kartę SIM, sam numer jest coraz mniej potrzebny i są karty tylko do internetu. No i dodaj calą resztę już tu opisaną.

Podsumowanie
  • Odpowiedz