Wpis z mikrobloga

Coś się popsuło i nie było mnie słychać, więc powtórzę jeszcze raz.

Dopłaty do kredytów będą już teraz zawsze politycznym strzałem w oba kolana. Po prostu. Nie da się dopłacać wszystkim chętnym, bo dopłaty musiałyby objąć pewnie z kilkaset tysięcy XD a tu już chyba lepiej jakby rząd obniżył stopy procentowe ustawą.

To zawsze będzie jakaś grupa NPC. Obojętnie czy wybierzemy młodych, starych, bez dzieci, z trójką, czy z psieckiem - dla wszystkich pozostałych oznacza to po prostu wzrost cen o wysokość dopłat bez szans na dopłaty.

Pokrzywdzonych dopłatami będzie zawsze więcej niż beneficjentów. A beneficjenci i tak zyskują krótko, bo w odpowiedzi na dopłaty rynek podnosi ceny o te dopłaty. Zyskują tutaj wyraźnie tylko banki i deweloperzy.

Przed erą beki 2% ludzie to nie do końca czaili. Obecnie jednak wszyscy doświadczyli tego mechanizmu dobitnie.

#nieruchomosci
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: Jedyna dopłata, którą lud by zaakceptował to ustawa o treści:

Maksymalna marża na kredycie hipotetycznym może wynosić 0,5%.

I tyle, zero dopłat od państwa, cały koszt przejmują banki a nagle ratka spada o kilka stówek i zdolnośc rośnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 41
cały koszt przejmują banki

@totrek2: To też jest populizm. Marżami steruje rynek. Banki zostały obciążone kosztami wakajek kredytowych przez 2 lata, do tego zwrotami dla frankowiczów itd Przeciętny nosacz nie rozumie systemu monetarnego i myśli właśnie, że jakby banki zmusić ustawą to wyciągną worki ze złotem i wszyscy będą bogaci. Tak to nie działa XD
  • Odpowiedz
  • 2
@totrek2: @Tagliacozzo No wiem, że nie bardzo czaicie jak to hula, ale przeczytaliście parę nagłówków na money.pl więc powiem tak XD Frankowicze na szczęście się już kończą, a wakajek w tym roku nie będzie. Jeżeli politycy nie będą ruszać sektora to marże magicznie powinny w tym roku spadać, tym bardziej, że stopy będą dalej wysoko.
  • Odpowiedz
Frankowicze na szczęście się już kończą, a wakajek w tym roku nie będzie.

@mickpl: Czyli kolejne miliardowe zyski i kolejny rekord w sektorze bankowym? Kurcze no to przydałyby się jakieś nie wiem dopłaty, ulgi podatkowe albo co. Kto to widział żeby banki taką jałmużnę zarabiały.
  • Odpowiedz
Banki zostały obciążone kosztami wakajek kredytowych przez 2 lata, do tego zwrotami dla frankowiczów itd

@mickpl: Kto niby obciążył banki frankowiczami? Same się obciążyły, złamały prawo, dostały po łapach a teraz chodzą i opowiadają "Pani Redaktur, my przepisów nie czytali a tera trza płacić!"
  • Odpowiedz
To też jest populizm. Marżami steruje rynek. Banki zostały obciążone kosztami wakajek kredytowych przez 2 lata, do tego zwrotami dla frankowiczów itd Przeciętny nosacz nie rozumie systemu monetarnego i myśli właśnie, że jakby banki zmusić ustawą to wyciągną worki ze złotem i wszyscy będą bogaci. Tak to nie działa XD

@mickpl: dlatego maja rekordowe zyski xD
  • Odpowiedz