Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy są jakieś ćwiczenia umysłowe pozwalające wyszkolić sposób patrzenia na zdarzenia giełdowe o dwa kroki do przodu zamiast jednego?
Mam dobry tok rozumowania, ale muszę wyszkolić w sobie nawykowe myślenie kilka kroków do przodu zamiast jednego-dwóch.

O DeepSeek i wynikach czytałem na reddit dobry tydzień temu, ten film z ceo o H100 z nvidii w Chinach to Musk retweetował kilka dni temu minimum.
Nawet ze znajomymi z branży it o tym heheszkowaliśmy. Od razu rozumiałem jaki to będzie miało wpływ na OpenAI i ogólny dym, ale żeby krok dalej połączyć kropki i zrozumieć co się stanie jak prasa zacznie o tym pisać to już nie podumałem.
Mam wrażenie jakbym miał giełdowy brainfog, wyciągam dobre wnioski na temat możliwej (możliwych!, nie pewnych) wydarzeń, ale zatrzymuję sie w połowie w tych wnioskach.

Podobnie z wyborami Trumpa i inaguracją, wszyscy rozmawiali. o tym jak grube zaangażowanie Muska wpłynie na jego papier jeśli Trump wygra, do przewidzenia też była sytuacją z spółkami kosmicznymi.

#gielda

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Polecę klasykiem "analiza wsteczna zawsze skuteczna". Po fakcie zawsze łatwo stwierdzić, że się miało rację ale postawić konkretne pieniądze na jakiś konkretny scenariusz już trudniej. Tym bardziej, że rynek czasami potrafi zareagować inaczej niż myślisz i zrobić "sell the news" zamiast lecieć do nieba po dobrym info. A uwierz mi, że insiderzy i fundy są 10 kroków przed Tobą zanim się o czymś dowiesz, że w ogóle istnieje.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: A może inwestuj w stabilne spółki, a nie takie, których kurs leci po pierwszej lepszej plotce? Względnie dywersyfikuj, aby portfel nie cierpiał po plotkach o danej spółce.
  • Odpowiedz