Wpis z mikrobloga

pytanie do osób visualnovel gamedev po pierwsze czy mogę gdzieś zobaczyć jakieś grafy czy rozpiski wyborów gracza i przełożenia ich na dalszą interakcje z poszczególnymi npctami w grach? w sensie jak powiesz coś to wtedy trzy npcty będą złe co potem wpłynie na jeszcze dalsze interakcje itd.
jakieś algorytmy, kalkulatory obliczenia złożoności odnóg fabularnych? programy do szkicowania skryptu? cokolwiek bo się na tym za cholerę nie znam a dobrze by było wiedzieć czego unikać itd, a nie że skończę z 50 pomysłami i 50 npctami i okaże się ze złożoność wzrosła logarytmicznie do 10 milionów, ciężko to w głowie czy na kartce policzyć i spamiętać

dodatkowo #gamedev jakieś podpowiedzi czy kursy, książki jak tego typu rzeczy załatwiać w kodzie? domyślam się że najlepiej w stylu event-driven programming, ale mogę sobie wyobrazić inne rozwiązania

może mi także ktoś polecić jakieś #visualnovel (z elementami wyborów) darmowe jeśli są, wszystko jedno jakie, romanse, nie romanse, ja i tak się bardziej skupie na warstwie samego skryptu - tylko nie żadne eroge bo się wstydzić klikać będę

chciałbym zrobić grę (a w zasadzie robię już od dłuższego czasu) i zastanawiam się nad ewentualnym wprowadzeniem elementu interaktywnych dialogów i niestety wypadałoby to zaplanować zanim jeszcze zacznę tworzyć bezpośrednio świat itd i obawiam się że wpadam w efekt duninga krugera i się okaże że to dużo bardziej skomplikowane niż się wydaje jak wchodzą jakieś bardziej skomplikowane wybory

obrazek z czata gpt dla atencji
#animedyskusja #anime
Sinti - pytanie do osób visualnovel gamedev po pierwsze czy mogę gdzieś zobaczyć jaki...

źródło: choices

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sinti jak chcesz szybko jakieś vn ograć to Doki Doki Literature Club. jak chcesz obejrzeć sobie rozrysowane drzewko wyborów to poszukaj sobie do Fate/stay night albo Tsukihime, tam będą rozrysowane różne ścieżki, flagi i punkty poszczególnych bohaterek
  • Odpowiedz
@Sinti: Najlepszy wybór to pewnie dodatek do Unity, który rozwiąże za Ciebie drzewa dialogowe, całkiem możliwe, że takie narzędzie będzie też miało od razu opcje zapisywania poprzednich wyborów i sprawdzania warunku w innymi miejscu.
Z tego co patrzę to różnie z ceną - od darmowych po 150€. Jak chcesz się pobawić to pewnie jakiś Fungus (nie pamiętam czy ma wszystko co potrzebujesz do VN), a potem możesz coś kupić ewentualnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@young_fifi: nie no ja piszę od zera w Javie, chodziło mi o narzędzie do robienia samych grafów czy zależności najlepiej spersonalizowane pod dialogi VN żeby sobie to lepiej wizualizować i nadążać za relacjami pomiędzy wyborami, ale chyba nic takiego nie ma
  • Odpowiedz
@Sinti: Technicznie to nawet jakiś program do UML wystarczy.
Pisanie od podstaw to szaleństwo. Pisanie gier w Javie to głupota. Natywnie wszystkie API graficzne są w C/C++, więc to jest pierwsze problem. Drugi jest taki, że najlepiej użyć gotowego silnika jeśli zależy Ci na zrobieniu gry dlatego, że wszystko jest o wiele prostsze. Jak chcesz się nauczyć robić silniki to przydałby się bardziej rozbudowany projekt niż VN np. 2D platformer
  • Odpowiedz
  • 1
@young_fifi:

Pisanie gier w Javie to głupota.

chyba że piszesz pod androida, albo robisz indie gierkę

Drugi jest taki, że najlepiej użyć gotowego silnika jeśli zależy Ci na zrobieniu gry dlatego, że wszystko jest o
  • Odpowiedz