Wpis z mikrobloga

Jakie mieliście pierwsze objawy w #stwardnienierozsiane #sm ? Ja tak myślę że mogę mieć... Od marca częste uczucie oszołomienia (uczucie jak na haju) teraz głównie po wysiłku. Od niedawna doszło czasami zmęczenie które wygląda tak jakbym niespal cała noc. Robię badania różne i nic... Miałem rezonans ale bez kontrastu
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Megalogin Z tego co widzę, to jest bardzo indywidualna sprawa. Są ludzie, mający charakterystyczne objawy ale badania nie wskazują jednoznacznie a są tacy jak ja, gdzie raz się zdarzy podwójne widzenie i po tygodniu dostajesz diagnozę z rezonansu, że SM i skierowanie na oddział w celu potwierdenia. Oprócz tego, że czasami potrafię się szybko zmęczyć i czasami mam lekkie zawroty głowy, nie mam praktycznie żadnych objawów ale beż zadnych problemów znalazłem
  • Odpowiedz
@Megalogin: pierwsze objawy, które spowodowały, że wylądowałam w szpitalu, to niedowład nóg. Natomiast zauważyłam, że przed diagnozą byłam mega zmęczona pomimo wykonywania pracy zdalnej (praca w call center) - odkładałam laptopa po 17 i musiałam się położyć.
U mnie zawsze był rezonans z kontrastem.
  • Odpowiedz
@Megalogin Kontrast zawsze. Ludzie na grupach SM piszą, że od nowego roku unika się podawania środka kontrastującego ze względów zdrowotnych ale nie wiem na ile to prawda.
  • Odpowiedz
@Megalogin pierwsze objawy to prąd przebiegający wzdłuż kręgosłupa i zapalenie nerwu wzrokowego, warto zrobić też rezonans odcinka szyjnego, bo często robią tylko głowę.
  • Odpowiedz
@Megalogin: dziwne, że miałeś bez kontrastu, z kontrastem widać ew. Zmiany demielinizacyjne - później jest robiona punkcja lędźwiowa, żeby potwierdzić że to SM, pytanie dlaczego się nie zdiagnozujesz? Mamy 100% refundowany program lekowy z lekami o udowodnionym mocnym działaniu, nie leczenie się jest delikatnie mówiąc nierozsądne.
  • Odpowiedz