Panowie prośba bo ja totalnie w ostatnich latach wypadłem z obiegu, bede składać nowe bebechy akutalnie jestem na 3950x z dwoma 3080ti - głowny użytek kompa renderowanie - Arnold, Redshift, Octane, symki w Houdinim i ciężkie geo, ostatnio bawię się modelami przez ComfyUI
Na pewno będę brać 5090, Power Supply mam dobry 1500W be quiet! Dark Power PRO; kilka ssd na 2,5cala, m2 samsungowy na system, obudowa - Fractal wiec klasycznie roboczo stacja.
I teraz pytanie jakie cpu brac czy 9950x czy 7950X3D (w studio mam 14900k to jakiś piekarnik), 128gb ramu albo więcej jak wejdzie, budżet powiedzmy 15k na platforme (cpu, ram, mobo, aio), 12-13k pewnie GPU po premierze teraz, do 25k brutto chciałbym się zamknąć w bebechach.
@droik no tak 9950x może mieć sens. Raczej bez większych kłopotów do zamknięcia w tym budżecie na topowych komponentach, szczególnie jak buda i zasiłka już odpadnie.
#majk3lskladapcty poleca @X-PC jako ekspertów od takich stacji roboczych ( ͡º͜ʖ͡º)
CPU: Ryzen 9 9950x MOBO: ASRock X870E Taichi Lite (może dorzucę jeszcze drugie GPU w przyszłości) RAM: 2x Crucial 96GB (2x48GB) 5600MHz CL46 Pro AIO: ? (zielony w tym jestem kompletnie podkręcać nic nie zamierzam, bardziej aby znosił proc 24/7 prace w sensownych temp, teraz mam Dark Pro 4, ale czytalem ze plate pod AM5 jest za mały i
@droik mogę Ci coś takiego złożyć, ogólnie rzeczywiście poszedłbym w 9950x, Taichi lite może być dobrym wyborem bo da się ustawić sloty pcie jako x8. Ważne, żeby znaleźć szybkie pamięci ECC, żebyś miał zapewnioną stabilność i jednoczenie coś możliwie bliskiego 6000CL30, te wybrane przez Ciebie nie są optymalne do tego procesora. Z tańszych aio może być liquid freezer od Arctic.
Nie wiem ile przestrzeni potrzebujesz ale może warto rozważyć dwa dyski
@hidden1967 no ale jakie zalety widzisz w starym intelu, o ogromnym poborze mocy, którego niemal nie da się schłodzić, na martwej platformie, trapionemu wadami fabrycznymi, w ogóle generacji która prawie zatopiła całego Intela przez swoje wady.
Ta ASRock X870E Taichi Lite najbardziej mnie przekonuje bo ma tego co potrzebuje grafik 3D dobre I/O, rozstawione swa sloty i wlasnie tak jak pisales ustawienie po 8x/8x, pytanie czy jest sens dopłacac 400 zl do pełnej Taichi ?
@droik: W sumie znalazlem, lepsze chłozenie, wiecej mozliwosci zamontowania m2 jedna na 5.0 trzy na 4.0
ASRock X870E Taichi oraz ASRock X870E Taichi Lite to bliźniacze płyty główne w formacie EATX, oparte na chipsecie AMD X870E. Oba modele posiadają sekcję zasilania złożoną z 24+2+1 faz, wyposażoną w tranzystory DrMos o maksymalnym natężeniu 110 A. Główna różnica między nimi dotyczy systemu chłodzenia, gdyż w modelu X870E Taichi Lite brakuje aktywnego chłodzenia
Na pewno będę brać 5090, Power Supply mam dobry 1500W be quiet! Dark Power PRO; kilka ssd na 2,5cala, m2 samsungowy na system, obudowa - Fractal wiec klasycznie roboczo stacja.
I teraz pytanie jakie cpu brac czy 9950x czy 7950X3D (w studio mam 14900k to jakiś piekarnik), 128gb ramu albo więcej jak wejdzie, budżet powiedzmy 15k na platforme (cpu, ram, mobo, aio), 12-13k pewnie GPU po premierze teraz, do 25k brutto chciałbym się zamknąć w bebechach.
Podziękował za wszelkie sugestie
#grafika3d #pcmasterrace #komputery
Jak nie chcesz procesora konkretnie do gier to bierz 9950X
Raczej bez większych kłopotów do zamknięcia w tym budżecie na topowych komponentach, szczególnie jak buda i zasiłka już odpadnie.
#majk3lskladapcty poleca @X-PC jako ekspertów od takich stacji roboczych ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ma pan dowód? Screen z cinebench?
CPU: Ryzen 9 9950x
MOBO: ASRock X870E Taichi Lite (może dorzucę jeszcze drugie GPU w przyszłości)
RAM: 2x Crucial 96GB (2x48GB) 5600MHz CL46 Pro
AIO: ? (zielony w tym jestem kompletnie podkręcać nic nie zamierzam, bardziej aby znosił proc 24/7 prace w sensownych temp, teraz mam Dark Pro 4, ale czytalem ze plate pod AM5 jest za mały i
Nie wiem ile przestrzeni potrzebujesz ale może warto rozważyć dwa dyski
źródło: IMG_5792
PobierzTa ASRock X870E Taichi Lite najbardziej mnie przekonuje bo ma tego co potrzebuje grafik 3D dobre I/O, rozstawione swa sloty i wlasnie tak jak pisales ustawienie po 8x/8x, pytanie czy jest sens dopłacac 400 zl do pełnej Taichi ?
ASRock X870E Taichi oraz ASRock X870E Taichi Lite to bliźniacze płyty główne w formacie EATX, oparte na chipsecie AMD X870E. Oba modele posiadają sekcję zasilania złożoną z 24+2+1 faz, wyposażoną w tranzystory DrMos o maksymalnym natężeniu 110 A. Główna różnica między nimi dotyczy systemu chłodzenia, gdyż w modelu X870E Taichi Lite brakuje aktywnego chłodzenia
XD