Aktywne Wpisy

okoboji +51
Hej, gdyby komuś rzucił się w oczy taki wózek na jakimś targu albo OLX to dajcie znać
bo został dziś skradziony z naszej klatki. Chyba mamy powrót do lat 90-tych
#afera #zlodzieje #kradna #patologiazewsi #patologiazmiasta
bo został dziś skradziony z naszej klatki. Chyba mamy powrót do lat 90-tych
#afera #zlodzieje #kradna #patologiazewsi #patologiazmiasta

źródło: IMG_9710
Pobierz
Smartek +77

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Jak widać na foto, po skończonym zmywaniu na naczyniach i w całej zmywarce pozostaje mi bardzo duża ilość soli :(
Zrobiłem już chyba wszystko co było w instrukcji obsługi, aby temu zaradzić:
* kupiłem nową nakrętkę pojemnika na sól
* nakrętkę dokręciłem do końca
* sól i nabłyszczacz jest uzupełniony
* podawanie soli ustawiłem na 2/5, czyli prawie minimum
... ale to, jak widać, nic nie dało :(
Jeszcze 2 tygodnie temu zmywarka działała 100% OK.
Co może być przyczyną, że ta sól zostaje mi w zmywarce?
#pytanie #zmywarka #serwisagd #agd
źródło: 20250123_113803
Pobierza plastikowe pojemniki zawsze się c-----o zmywają i je najlepiej przemyć potem bieżącą wodą
i włączaj tryb kieliszków czy inny c--j - przepłukuje to na koniec zmywarkę wodą bez syfu
k---a
@niegwynebleid:
Tak, to wiem.
Ale te osady z soli pozostają nie tylko na plastikach, ale na wszystkim, np. na szklankach.
Nawet na foto w głębi postawiłem również szklankę, która niestety również jest cała w soli.
Nie słuchaj bzdur o trudności mysia plastików czy wywaleniu nabłyszczacza. Wierutne bzdury i herezje.
Dobrze działająca zmywarka umyje wszystko bez łaski i będzie to czyste i świecące bez osadow.
JEŚLI naprawdę to jest sól to znaczy że woda z pojemnika z solą przedostaje się do komory albo sól osiadła w pojemniku z żywicą. Normalnie ta woda słona gdzie
@Bigbluee: Tak, to na pewno sól. Jeśli np. powiększysz zdjęcie, to na dole zdjęcia, na dnie zmywarki, są całe (białe) zacieki z tej soli.
PS.
Jest chyba jeszcze jeden trop: opisane przeze mnie zacieki na naczyniach nie wiem czy się czasem nie zbiegły z momentem, kiedy zacząłem stosować nowo zakupioną sól do zmywarek. Ta nowa sól charakteryzuje się tym, że jest gruboziarnista.
Czyli...
Albo przedostaje sie do komory z żywicą przy zamkniętym elektrozaworze albo po przepłukaniu, duzo soli gdzies tam sie osadza i potem wypływa razem z kranówką ktora przelatuje przez złoże aby się zmiękczyć. Ja obstawiam wariant nr1