Wpis z mikrobloga

Podsumowanie customowego chłodzenia wodnego w #raspberrypi pi 5

Test przy taktowaniu 2400MHz przez 90 sekund bez chłodzenia:
Temperatura startowa: 50,5°C
Maksymalna: 77,9°C

Z chłodzeniem wodnym:
Temperatura startowa: 28,5°C
Maksymalna: 37,3°C

A więc spadki to 44% w przypadku temperatury startowej i 52% w przypadku maksymalnej temperatury.

Trochę szkoda kupować coolant stosowany w #pcmasterrace więc użyłem borygo eko ¯\(ツ)/¯
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ka-lol: to ponownie to samo pytanie - to w praktyce coś daje, to jakiś zauważalny przyrost prędkości, który da się wykorzystać w praktyce?
  • Odpowiedz
  • 0
@Polinik: czy daje coś fakt, że urządzenie w fazie spoczynku nie ma 50 stopni, tylko 32?

A pod obciążeniem nie dochodzi do 80, tylko 40? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@ka-lol: nie wiem, po to pytam, żeby się dowiedzieć.
Jeśli jest projektowane na 50/80 i bez problemu działa w takich temperaturach, to czy zbijanie do 32/40 ma praktyczny wymiar, czy jest trochę sportem "jak nisko da się zejść"?

Serio pytam bez złośliwości, sam mam pi4b, które obsługuje mi smart home i pihole. Grzeje się, ale działa bez problemu i się zastanawiam, czy nie dołożyć jakiegoś radiatora.
  • Odpowiedz
@Polinik: z rpi to trochę sztuka dla sztuki. nie ma sensu zbijać z 50/80 i mieć to pracujące w tych ~35. jest to zaprojektowane do pracy w takich warunkach i tyle. ma sens jak chcesz po chłodzeniu go dobijać do tych 70. ale czy jest sens mieć taki komputerek który musi dostać taką inwestycję żeby robić jakieś i tak proste rzeczy?
fajne to jest jako hobby. małe, przyjemne, mniejsze koszty
  • Odpowiedz
  • 1
@Polinik: @daczka92 ogólnie całość to mini NAS na dyskach NVME, które lubią się czasem grzać. Chociaż pcie 2.0 jakichś skrajnych temperatur nie osiąga, a takie właśnie dyski można włożyć do pi 5.

Docelowo mają być dwa, aczkolwiek na razie zamontowałem jeden. Wszystko będzie w obudowie.

Najprościej byłoby kupić obudowę z rozszerzeniem dla dysków NVME, ale nikt nie produkuje takich rozwiązań w sensownych pieniądzach, czy kształcie więc trzeba improwizować.

Pisząc
  • Odpowiedz
  • 1
sam mam pi4b, które obsługuje mi smart home i pihole. Grzeje się, ale działa bez problemu i się zastanawiam, czy nie dołożyć jakiegoś radiatora

@Polinik: to mogę polecić nakładkę PoE z aktywnym chłodzeniem, gdzie ustawiasz w skrypcie odpowiednią temperaturę, np. 65 stopni, i wentylator załącza się tylko jak trzeba. Dodatkowo kupiłem do tego mini radiatork z bootlanda, ale czy one coś dają... Nie sprawdziłem

W ogóle, poe jest super rozwiązaniem,
  • Odpowiedz
@ka-lol: Na razie nie mam problemów ze stabilnością, ale fakt, że płytka leży luzem, niedługo będę ją przekładał do obudowy, zobaczę jak wtedy będzie, najwyżej będę myślał.

Dzięki za porady. :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Polinik: zapomniałam dodać najważniejsze info, mini komputerek ma światełka lgbt+ (ʘʘ) więc jego główną funkcją będzie godnie reprezentować się oświetleniem

Do poważnych rzeczy mam serwer zbudowany na jakimś cienkim kliencie.
  • Odpowiedz