Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Parę słów, bo już nie mogę patrzeć na te żale jak to ciężko jest w branży. Jestem programistą od 10 lat i szczerze, faktycznie jest teraz ciężej z pracą, ale bez przesady. Skończyły się czasy, że starczyło mieć CV z tytułem "Senior Java Developer" i było 10 ofert dziennie, ale to nie jest tak, że pracy już nie ma. Powiedziałbym, że rynek cofnął się do czasów sprzed boomu, gdzie faktycznie trzeba było się trochę bardziej postarać. Wielu nie pamięta (albo dołączyli do branży niedawno), ale kiedyś też tak było, że na jedno stanowisko było paredziesiąt CV, głównie ludzie świeżo po studiach. Była norma, że aplikowało się na darmowy staż, byleby wkręcić się w branże. Seniorzy nie mieli problemów z pracą, ale brali to co dawał rynek, a nie durne wymagania "ja za mniej niż 30k/mc to nie wstanę z łóżka". Dla przykładu, paru moich znajomych programistów, w 2024 potraciło pracę, ale każdy z nich znalazł pracę od ręki jak tylko zmniejszył swoje wymagania.

Także weźcie się ludzie ogarnijcie z tą waszą roszczeniowością. Nawet jak będziecie zarabiać 15k zamiast 25k, to dalej macie zajebistą pensje, za którą stać was na życie na bardzo wysokim poziomie. To serio nie są przecież niskie zarobki. Jeśli nie możecie znaleźć pracy, która daje 30k, to znaczy że nie jesteście tyle warci na rynku ¯_(ツ)_/¯ Kiedyś byliście, jak był boom, ale teraz nastała korekta. Chcecie zarabiać znów 30k, to szkolcie się, zwiększajcie umiejętności, bo narzekaniem na tagu nic nie zmienicie.

#programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Programiści przez lata panoszyli się w społeczeństwie jak to dobrze nie mają XD Media pisały o tym zawodzie jak o jakiejś drodze do wyjścia z matrixa. Rozpowiadanie plotek o tym, że wystarczy przez 3h coś poklikać, pokopiować na pracy zdalnej i wpada 15k miesięcznie - sprawiło, że znaleźliście się w sytuacji w jakiej jesteście ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak kiedyś normą było 60 CV na jedno stanowisko -
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: No fantastycznie, tylko że jak ktoś do tej pory zarabiał 25K i teraz mu przyjdzie pracować za 15K na B2B a ma spore obciążenia w postaci dużych rat kredytów za małe mieszkanie i do tego za luksusowy samochód, i jeszcze musi utrzymać swoją niepracującą żonę z dziećmi to obawiam się że długo tak nie pociągnie... A niejednego mógł właśnie zgubić ten dobrobyt w czasie boomu, bo mu się wydawało
  • Odpowiedz
Wielu nie pamięta (albo dołączyli do branży niedawno), ale kiedyś też tak było, że na jedno stanowisko było paredziesiąt CV, głównie ludzie świeżo po studiach. Była norma, że aplikowało się na darmowy staż, byleby wkręcić się w branże.

@mirko_anonim: chyba ty, było takie ssanie że firmy same przyuczały studentów na płatnych stażach
  • Odpowiedz
a nie durne wymagania "ja za mniej niż 30k/mc to nie wstanę z łóżka"

@mirko_anonim: Masz tu 5 zł, napisz mi na jutro klona facebooka. I nie wybrzydzaj tylko ciesz się, że płace i praca jest. No już, raz, raz. Jakis problem?
enten - >a nie durne wymagania "ja za mniej niż 30k/mc to nie wstanę z łóżka"

@mirko...

źródło: images

Pobierz
  • Odpowiedz