Wpis z mikrobloga

@Timer_555: Trochę nie rozumiem, jak się ma do tego tryb offline w drukarce?

@Variv: tak się ma, że za każdym razem musisz odmontować kartę sd w drukarce by się filesystem nie posypał, podpiąć pod pc, wgrać gcode ze slicera, odpiąć od pc, podpiąc do drukarki, wybrać gcode do druku.

W zasadzie jedyny bambu który ma tryb LAN to chyba tylko X1E xD
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013 No właśnie wydawali mi się, że widziałem opcje offline w mojej A1. Ale nie testowałem.
Rozumiem, że ten tryb nadal będzie działać.

Z tego co czytałem to update firmware jedynie utrudni sterownie drukarką przez zewnętrzne sterowniki jak panda czy inne. Jak ktoś miał farmę drukarek postawiona na zewnętrznym sterowaniu to będzie mieć problem i w sumie tyle z tego co zrozumiałem.
  • Odpowiedz
@Variv: W moim przypadku, gdzie drukarka połączona przez wifi do domowej sieci, jest połączona z orcaslicerem już nie będzie działać bo będę musiał przesyłać gcode bezpośrednio przez ich aplikacje zamiast bezpośrednio ze slicera. Takie rzeczy jak drukowanie bezpośrednio z Orcaslicer, podgląd i obsługa przestaną działać, wróci to do ery lat 90 kiedy kumpel na 30 dyskietkach kopiował mi wormsy. Modyfikacja startowego gcode? NAH, server has detected unauthorized, potentially damaging code
  • Odpowiedz
@Variv: bo nowy firmware będzie wymagać klucza którego orcaslicer nie dostanie. Będzie go mieć tylko Bambuslicer i Bambuconnect. Krótko mówiąc:
Sukces naszej firmy powstał na dokonaniach wszystkich i projektach opensource ale teraz s-----------e bo musimy wiedzieć co i jak drukujecie a może jak się nam zechce to wprowadzimy jakieś subskrypcje.
  • Odpowiedz
@Variv: Właśnie sam czytałem. Oczywiście że będzie ale dalej musi to lecieć przez tą zbędną aplikację. Prawdę mówiąc dalej nie rozwiązuje to problemu bo zamiast po prostu działać w slicerze, trzeba instalować i odpalać kolejny program. Po prostu nie rozumiem po co w trybie LAN ma to mi być potrzebne. W Orce masz zakładkę Device i tam było wszystko co potrzebne.
  • Odpowiedz
@Variv: Edit, dobra, bo teraz to już sam nie rozumiem czy w LAN Developer mode dalej ten Bambuconnect będzie potrzebny, czy nie. Mogli postawić sprawę jasno, czy w LAN DM będzie to działać tak jak wcześniej...
  • Odpowiedz
@Variv: Aha, żebyś wiedział jaki ładny język jest w tych komunikatach i skąd moje niedowierzanie:

This is NOT about limiting third-party software

Ale wszystkie nowe funkcje po wydaniu tego firmwaru będą go wymagać ;)

This is beta testing, not a
  • Odpowiedz