Wpis z mikrobloga

@gorzki99: Ciekawe że zawsze "inkubatory dla biednych noworodków" czy "sprzęt ratujący życie" a nie coś neutralnego emocjonalnie "koszty leczenia pracowników którzy ulegli uszkodzeniom ciała podczas pracy"

@Phallusimpudicus: przecież możesz zrobić zbiórkę na leczenie pracowników, na co czekasz trollu. Całe życie będziesz takim narzekaczem czy weźmiesz się do uczciwej roboty?
  • Odpowiedz
dzięki za dwugodzinny filmik dwóch losowych typów, ale gdzie ten cytat i sondaże?

@Darek08: Znajdziesz jak posłuichasz, ale nie chce mi się szukać rozmowy radiowej Owsiaka sprzed dwóch lat prawie, bo nikt mi za to nie płaci.
  • Odpowiedz
@djtartini1: przesłuchałem całe, nie ma tam tego cytatu ani sondaży. To może jakieś źródło, bo chyba nie wymyślasz stwierdzeń z d--y, żeby je następnie dzielnie obalić?
  • Odpowiedz
przesłuchałem całe, nie ma tam tego cytatu ani sondaży. To może jakieś źródło, bo chyba nie wymyślasz stwierdzeń z d--y, żeby je następnie dzielnie obalić?

@Darek08: Może pomyliłem rozmowy, ale na pewno mówili o tym w jednej z ostatnich rozmów. Jak coś to jutro może poszukam, bo mi się nie chce, Owsiak jedzie po NFZ równo- tutaj też o tym wspominał, że NFZ go okradł o tysiaka https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/owsiak-jestem-dobrze-wypelniajacym-swa-role-typowym-kowalskim-i-dostalem-za-to-w-leb/x3smnlm?utm_source=krytykapolityczna.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=undefined&utm_v=2
  • Odpowiedz
@gorzki99 @darek-jg
NFZ nie kupuje sprzętu. Sprzęt najczęściej kupuje powiat, bo najwięcej jest szpitali powiatowych.
Potem się kontrakt podpisuje na świadczenia które finansuje NFZ.
@gorzki99 Problemem jest powszechność. Nie da się zrobić takiego systemu opieki zdrowotnej żeby leczyć każdą chorobę, u wszystkich i na czas. Cały budżet musiałby iść tylko na opiekę zdrowotną. Moim zdaniem, jak na polskie możliwości, działa dość sprawnie.
W w prywatnych ubezpieczeniach, luxmedach itp. wraz
  • Odpowiedz
@czehoo Ludzie tak narzekają na podatki, że drenują im kieszeń i mało co im zostaje a jak tylko pojawia się opcja kolejnego tylko dobrowolnego (no powiedzmy, szantaż emocjonalny że to "na dzieci"..) to się rzucają i prześcigają kto da więcej.
Niepojęte..
  • Odpowiedz
@djtartini1: no to czekam na ten cytat i sondaże. Przypominam, że według ciebie Owsiak powiedział, że "WOŚP utrzymuje system ochrony zdrowia w Polsce, a NFZ tylko kradnie", ale masz jakiś dziwny opór ze wskazaniem źródła tego stwierdzenia. Chciałbym wierzyć, że nie wyssałeś tego z palca, ale nie dajesz argumentu.
A, i dziękuję za losowy artykuł nie na temat, który przesłałeś zaraz po losowym dwugodzinnym filmiku nie na temat, to może
  • Odpowiedz
Pomine to ze niby ja wkladm cos komus w usta.

@gorzki99: Pominąłeś całą resztę mojego komentarza ale już sobie uważaj jak tam chcesz. Zrobiłeś to samo ze mną, bo nigdzie nie powiedziałem też, że system NFZ jest wydajny czy dobry, więc naprawdę wątpię w sens dyskusji z tobą.
  • Odpowiedz
@czehoo: WOŚP miał sens 15lat temu gdy byliśmy jeszcze krajem biednym, nie było kasy, procedur, przetargi się ciągnęły, urzędnicy nie mieli pojęcia co kupować.
Dziś gdy miliony codziennie są przewalone to tylko zawracanie d--y. Porządek trzeba zrobić w polityce, a nie dosypywać bokiem pieniądze
  • Odpowiedz
A, i dziękuję za losowy artykuł nie na temat, który przesłałeś zaraz po losowym dwugodzinnym filmiku nie na temat, to może czas na losową audycję radiową

@Darek08: Gdzie Owsiak twierdzi, że NFZ okradł go na 1000 zł, a nic nie robią- de facto to jest ta sama teza, choć inny wywiad. No i nie wierzę, że przesłuchałeś ten podcast gdzie mówili o tym. Właśnie dlatego nie chce mi się szukać
  • Odpowiedz
@ali_baba: Miras wyzej odpisalem jednemu mirkowi dlaczego w polsce sie nie da. Ale byl zbyt uposledzony umyslowo zeby sie odniesc. Po prostu go zabolala prawda.

Nie bede przeklejal. Wez sobie przescroluj wyzej. opisalem 2 przypadki ktore znam z autopsji. Przypadki ktore generuja koszta ktorych mozna uniknac. Ja znam takie 2 - leb se daje uciac ze jest ich wiecej.

Albo w sumie przekleje zeby Ci nie robic roboty :D (picrel)
gorzki99 - @ali_baba: Miras wyzej odpisalem jednemu mirkowi dlaczego w polsce sie nie...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@gorzki99 Podałeś przykład anegdotyczny. Jak się historia z kolegą skończyła, bo jednak od 2 tygodniowej rehabilitacji do operacji jest bardzo duża różnica. Skąd taka różnica w diagnozie?
Ciężko mi w ogóle wymyśleć przykład w którym jeden lekarz zalecił 2 tygodnie rehabilitacji, a inny operację i w konsekwencji kilka miesięcy rehabilitacji
  • Odpowiedz
Podałeś przykład anegdotyczny

@ali_baba: Miras ostatnie co mi sie chce to pisanie bajek. A juz na pewno nie dla atencji na portalu ze smiesznymi obrazkami.

Nie mam pojecia skad roznica w diagnozie. Wiem co mu powiedzieli w szpitalu w austrii bo bylem razem z nim. A na moja znajomosc niemieckiego nie narzekam. Co se zrobil to nie mam pojecia. Co mozna zrobic z kolanem na nartach? Wrocilismy do polski i wyladowal na
  • Odpowiedz
Właśnie dlatego nie chce mi się szukać wywiadu- możesz go sobie sam znaleźć, ale zacząłeś od obrażania mnie.

@djtartini1: nie no, zacząłem od prośby o wskazanie źródła twojego twierdzenia - cytatu Owsiaka i sondaży, na które się powołujesz. Bo trochę głupio by było jakbyś kogoś oskarżał wymyślonymi przez siebie stwierdzeniami, a na ten moment tak to wygląda. Już 5 czy 6 twoja odpowiedź i zero konkretów
  • Odpowiedz
Już 5 czy 6 twoja odpowiedź i zero konkretów

@Darek08: Czyli to, że Owsiak twierdzi, że NFZ go okrada to kłamstwo? Wskaż mi to? No i oberzyj w końcu ten podcast, zamiast bronić go bez sensu i obrażać mnie- sorry obraziłeś już w drugiej wypowiedzi co to ma za znaczenie w której. Sam se znajdż na youtube.com chamie jeśli nie potraisz dyskutować.
  • Odpowiedz
Czyli to, że Owsiak twierdzi, że NFZ go okrada to kłamstwo?

@djtartini1: czemu zmieniasz temat?

Według ciebie Owsiak powiedział, że "WOŚP utrzymuje system ochrony zdrowia w Polsce, a NFZ tylko kradnie", jednak nie jesteś tego w stanie udowodnić cytatem Owsiaka ani sondażami, na które się powoływałeś. Byłoby miło, jakbyś jednak wskazał jakiś dowód na takie twierdzenie Owsiaka, nawet po twoim obrażalskim obruszeniu się
  • Odpowiedz
@Darek08: OK rozumiem, ale obiecałem sobie, że nie będę poświęcać czasu na takie rzeczy jak ktoś sobie może sam znaleźć wiedząc gdzie co innego źródła pisane. Kiedyś spędziłem pół dnia wolnego, bo mirek nie wierzył, że burzenie osiedli palestyńskich jest niezgodne z prawem. Nic to nie zmieniło w jego życiu, ani w moim tym bardziej oprócz straty czasu.
  • Odpowiedz
jak ktoś sobie może sam znaleźć wiedząc gdzie co innego źródła pisane

@djtartini1: według mnie to źródło po prostu nie istnieje i Owsiak tego nie powiedział. Gdyby było inaczej to przyznałbym ci rację, ale nic nie wskazuje aby to była prawda. Mam uczulenie na przypisywanie innym czegoś, co nie powiedzieli, a mam wrażenie, że to nastąpiło w tym wątku
  • Odpowiedz
według mnie to źródło po prostu nie istnieje i Owsiak tego nie powiedział. Gdyby było inaczej to przyznałbym ci rację, ale nic nie wskazuje aby to była prawda.

@Darek08: Nawet w tym tekście z Onetu powiedział coś praktycznie 1:1 i to pominałeś całkowicie- sens jest ten sam, choć to inny wywiad, Owsiak po prostu ma takie poglądy. Moim zdaniem nie obejrzałeś w ogóle tego podcastu i do mnie masz pretensje.
  • Odpowiedz