Wpis z mikrobloga

@czehoo: I uj rodzicom wczesniaka z tych 163 479 324 000 Jak ich dziecko zyje tylko dlatego ze przezylo w inkubatorze kupionym za 200 500 000?

Jak mozna miec tyle kasy i az tak bardzo NIE dzialac?
  • Odpowiedz
ten inkubator by musieli kupić z budżetu ale skoro Jurek już kupił to kasę można przeznaczyć na inne wydatki

@darek-jg: Tego inkubatora by nigdy z budzetu nie kupili. Bo w budzecie na to kasy nigdy by nie bylo. Bo szla na cos innego. na znajomych krolika.
  • Odpowiedz
@Mandarex: @gorzki99 no tak budowali cały oddział dla wczesniaków i trzymali je w pudłach bo nie było kasy na inkubatory? Po prostu sprzęt był często stary ale działał i jak Jurek kupił nowy to nie było sensu dublować tego zakupu przecież ale jak ten Jurka się zużyje to nie bedzie innego wyjścia niż zakup nowego już z budżetu placówki
  • Odpowiedz
@darek-jg: Miras... Kojarze Cie z wypoku. Czesto na tematy techniczne gadasz z sensem. W tym temacie Ci to nie do konca wychodzi :)

Bo w/g Ciebie wyglada to tak:
Zbudujmy oddzial dla 100 wczesniakow ale bez sprzetu. Sprzet da Owsiak. No bez jaj.
  • Odpowiedz
@Mandarex: https://plus.gloswielkopolski.pl/od-25-lat-sprzet-z-serduszkiem-ratuje-zycie/ar/11683796

Dzisiaj warunki w szpitalu przy Polnej poprawiły się znacząco. Oddział neonatologii to obecnie ponad 60 stanowisk dla noworodków, w tym 23 to miejsca intensywnej opieki medycznej. Jedno takie miejsce to koszt rzędu 100 tysięcy dolarów. Oddział izolacyjny to 12 miejsc, z czego połowa to stanowiska intensywnej opieki. Na tle całej aparatury medycznej do ratowania wcześniaków i noworodków sprzęt od Owsiaka może wydawać się skromnym dodatkiem.

- Na oddziale neonatologii mamy
  • Odpowiedz
to właśnie twoja narracja skoro piszesz że bez Jurka dzieci by nie miały inkubatorów bo kasa by poszła na coś innego

@darek-jg: Jeszcze raz prosze. Pelna zgoda ze moja narracja wyglada tak: bez Jurka sporo dzieci by nie przezylo bo NFZ by inkubatorow nie kupil (bo kasa by poszla na cos innego). Wez to teraz wytlumacz rodzicom tych zyjacych dzieci - tylko protip - nie traf na mojego kumpla bo
  • Odpowiedz
I uj rodzicom wczesniaka z tych 163 479 324 000 Jak ich dziecko zyje tylko dlatego ze przezylo w inkubatorze kupionym za 200 500 000?

Jak mozna miec tyle kasy i az tak bardzo NIE dzialac?

@gorzki99: Mimo wszystko jednak jakoś NFZ działa, lekarze i pielęgniarki nie pracują za darmo, a wypłaty to większość wydatków NFZ choć nie jest to może spektakularne. To co mówił Owsiak i wiele osób powtarza
  • Odpowiedz
@gorzki99: no przecież nfz też kupuje sprzęt i również inkubatory i nie jestem przeciwko orkiestrze i wkurza mnie że Jurek dał się wciągnąć w podziały polityczne i poparł jedną ze stron choć trochę rozumiem że zrobił to dlatego że pis nie chciał by instytucje publiczne przekazywały kasę ze swoich budżetów na orkiestrę w czym trochę rację mają bo takie dysponowanie budżetem jest niezgodne z prawem przecież i mimo że cel
  • Odpowiedz
no przecież nfz też kupuje sprzęt i również inkubatory i nie jestem przeciwko orkiestrze

@darek-jg: Spoko. Nie rozmawiamy o tym czy jestes za czy przeciw. To kwestie wtorne w temacie.

Tylko ze skoro kupuje to dlaczego gro dzieci zyje tylko dlatego ze przezyly w sprzecie z serduszkiem? (BTW inkubatory to uproszczenie - tak zeby dosc prosto bylo problem
  • Odpowiedz
Z calym szacunkiem dla wolontariuszy, wpłacających itd.- WOŚP systemowo dla ochrony zdrowia ma już małe znaczenie.

@djtartini1: Zartujesz prawda?

Co daja miliony na NFZ jak przyjezdasz do szpitala i rodzisz wczesniaka ktory zeby przezyc laduje w inkubatorze z serduszkiem? Tak wiem - uczepilem sie tych inkubatorow ale to najprostszy przyklad. Najwatwiej zobrazowic.

Ochrona zdrowia w polsce NIE DZIALA. A przynajmniej nie dziala tak jak powinna dzialac majac tyle kasy.
  • Odpowiedz
Zartujesz prawda?

Co daja miliony na NFZ jak przyjezdasz do szpitala i rodzisz wczesniaka ktory zeby przezyc laduje w inkubatorze z serduszkiem? Tak wiem - uczepilem sie tych inkubatorow ale to najprostszy przyklad. Najwatwiej zobrazowic.

Ochrona zdrowia w polsce NIE DZIALA. A przynajmniej nie dziala tak jak powinna dzialac majac tyle kasy.

@gorzki99: Nie, nie żartuje. NFZ w większości też kupuje sprzęt za swoją kasę. To są obok Rumunii i
  • Odpowiedz