Wpis z mikrobloga

@gorzki99 Dlatego dziś politycy odpowiedzialni za ten stan rzeczy od czasów niepamiętnych promują akcję która jest najlepszym dowodem na ich nieudolność, złodziejstwo i zakłamanie. Żyjemy w symulacji.
  • Odpowiedz
Pieniędzy w ochronie zdrowia jest za mało

@djtartini1: Chcialbym Ci odpowiedziec bez cenzury. Ale nie moge bo ban wpadnie. Wiec powiem tak:
Tych pieniedzy jest conajmniej wystarczajaco (jak nie za duzo). Problem polega na tym na co te pieniadze ida.
  • Odpowiedz
Chcialbym Ci odpowiedziec bez cenzury. Ale nie moge bo ban wpadnie. Wiec powiem tak:

Tych pieniedzy jest conajmniej wystarczajaco (jak nie za duzo). Problem polega na tym na co te pieniadze ida.

@gorzki99: Bzdura- źródło? Szpitale są potężnie zadłużone i wpłaty od NFZ ledwo pokrywają bieżące zapotrzebowanie i odsetki. Pieniędzy jest zwyczajnie za mało- nawet wspomniana Rumunia i Bułgaria są w dużo lepszej sytuacji, bo mają niższe koszty pracy i
  • Odpowiedz
@djtartini1: Ty tak serio? To wez mi powiedz gdzie ida te miliardy.

Zatkalo mi sie ucho:
Polska (miasto 170k mieszkancow): najpierw POZ potem skierowanie i 2 miesiace czekania. (oczywiscie ze poszedlem prywatnie na drugi dzien)
Austria (wioska 3k mieszkancow) 15 min i po temacie.
Jeszcze cos? Da sie? Ano
  • Odpowiedz
„w/g”
@gorzki99 co to za przedziwny twór. Widziałem, że niektórzy błędnie piszą „w/w” - szczególnie urzędasy, ale czegoś takiego jeszcze nie.
  • Odpowiedz
Tego inkubatora by nigdy z budzetu nie kupili. Bo w budzecie na to kasy nigdy by nie bylo. Bo szla na cos innego.

@gorzki99: To przecież mówiłem, że lepsze + 0.1225 % ogólnego budżetu NFZ niż goły budżet NFZ, który nie wystarcza na zaspokojenie wszystkich potrzeb placówek medycznych. Tam jest przecież wszystko, łącznie z jedzeniem dla pacjentów, pensjami lekarzy i opłatami za wodę, prąd czy ogrzewanie budynków. Trzeba jeszcze doliczyć
  • Odpowiedz
@djtartini1: pieniędzy jest wystarczająco. Wiesz co się dzieje, jak zwiększa się budżet na jakiś zabieg?
Lekarz podnosi stawkę.

Koniec. Brakuje na czynsze, na sprzęt, na administrację, czasem na środki medyczne, bo pracownicy medyczni podnoszą stawki jak tylko zobaczą jakiś dodatkowy grosz.

Jest kształconych za mało lekarzy, a pielęgniarki są nierówno rozłożone po szpitalach. Tyle.
  • Odpowiedz
@czehoo w czym problem?
Owsiak zbiera kasę, nawet jeśli tylko część przeznaczy na sprzęt medyczny to super wiadomość:).

Przecież nikt nie każe ci dawać kasy na orkiestrę. To twoja decyzja czy chcesz fundować organizację Owsiaka czy nie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
No i co z tego, jak to wszystko co wymieniłem pochłania praktycznie cały budżet NFZ.

@tojestmultikonto: Czyli potwierdzasz to co napisalem. Kasy jest dosc a to jak jest wydawana to inna sprawa.

Jakby ja wydawac madrzej to nie trza by
  • Odpowiedz
Czyli potwierdzasz to co napisalem. Kasy jest dosc a to jak jest wydawana to inna sprawa.

@gorzki99: Kasy wystarcza na bieżące wydatki, serwis urządzeń, jakieś remonty... Ten budżet nie uwzględnia potrzeb, które zaspakajają pieniądze zebrane przez WOŚP.

Obudz sie. Zrob se research za co i ile placisz. I co z tego masz. Bedziesz mega zdziwiony - negatywnie.

Już zrobiłem, nie warto wychodzić z mieszkania, ale żyć trzeba.
  • Odpowiedz
pieniędzy jest wystarczająco. Wiesz co się dzieje, jak zwiększa się budżet na jakiś zabieg?

Lekarz podnosi stawkę.

Koniec. Brakuje na czynsze, na sprzęt, na administrację, czasem na środki medyczne, bo pracownicy medyczni podnoszą stawki jak tylko zobaczą jakiś dodatkowy grosz.

Jest kształconych za mało lekarzy, a pielęgniarki są nierówno rozłożone po szpitalach. Tyle.
  • Odpowiedz
Zatkalo mi sie ucho:

Polska (miasto 170k mieszkancow): najpierw POZ potem skierowanie i 2 miesiace czekania. (oczywiscie ze poszedlem prywatnie na drugi dzien)

Austria (wioska 3k mieszkancow) 15 min i po temacie.

Jeszcze cos? Da sie? Ano sie da.

@gorzki99: w większości krajów POZy załatwiają dużo więcej, zatkane ucho, przecięta skóra do założenia 3 szwów i podania anatoksyny przeciwtężcowej itp itd, a u nas cyk skierowanie, cyk proszę iść na
  • Odpowiedz
@darek-jg nie masz elementarnej wiedzy jak wygląda finansowanie polskiej służby zdrowia a bronisz swojej urojonej tezy jak niepodległości. Proszę najpierw sprawdź zanim zaczniesz pisać jakieś banialuki.

Polska służba zdrowia (opieka szpitalna w tym wypadku) jest opłacana przez NFZ po realizacji „usługi” przez szpital zgodnie z magicznym cennikiem NFZ. Szpital nie ma innych źródeł finansowania (generalizuje, ale co do zasady nie ma) więc opiera się na wpływach NFZ za które musi utrzymać
  • Odpowiedz
@gorzki99 ja p------e ale fikolki xD oczywiscie, ze w wiekszym miescie sie dluzej czeka ale Ty porownujesz dwa kraje a wystarczy ze porownasz dwa miasta jednego kraju np. Wojewodzkie i gminne i bedzie to samo. Doa przykladu po zlamaniu nogi mialem stawic sie do ortopedy - mieszkam w miescie wojewodzkim - pobad 2 tyg czekania. Zadzwonilem do ortopedy w rodzinnymmiescie 10k mieszkancow, wizyta nastepnego dnia.

Da sie? Ano sie da xD
  • Odpowiedz
@czehoo: Oglądałem materiał Dymka na Kanale Zero, w którym powiedział, że zbiórka WOŚP to 0.1% budżetu NFZ. Ale fajnie jakby to porównać z budżetem na SPRZET. Bo budżet NFZ to wszystko: pensje, utrzymanie nieruchomości, zakup leków. Fajnie jakby porównał to z budżetem przeznaczonym na zakup sprzętu.
  • Odpowiedz