Wpis z mikrobloga

@PiotrFr: Że masz problemy z liczeniem i liczby sprawiają ci problem to ja doskonale wiem, i naprawdę jestem mocno znudzony tymi słabej jakości zaczepkami Piotruś. Zajmij się może rodziną i pracą, o ile to nie są twoje urojenia przy ilości czasu jaki spędzasz na wykopie zajmując się bzdurami.
  • Odpowiedz
@PiotrFr: Ja pytam o ETS, a ty zamiast podać liczby jak zwykle szerokim łukiem omijasz akurat dotyczące tego liczby.
Wiem, że i tak nie dotrze to ciebie ale jednak ostatni raz spróbuję:
Uprawnienia do emisji CO2 w 2024 były wyjątkowo tanie i średnio wyniosły 65 Euro/tona, 1MWh prądu to emisja 0,9 tony CO2, więc w każdej wyprodukowanej MWh jest 58,5 euro czyli 250 PLN sztucznego podatku. Ile to ogółem kosztowało
  • Odpowiedz
@przemyslaw-priemek:

Uprawnienia do emisji CO2 w 2024 były wyjątkowo tanie i średnio wyniosły 65 Euro/tona, 1MWh prądu to emisja 0,9 tony CO2, więc w każdej wyprodukowanej MWh jest 58,5 euro czyli 250 PLN sztucznego podatku. Ile to ogółem kosztowało w 2024 to jeszcze nie mam danych.

Średnia emisja jest znacznie niższa niż 0.9 tony.
Jak prąd z węgla może być tani, skoro sam surowiec kosztuje więcej, niż cena MWh w
  • Odpowiedz
@przemyslaw-priemek: masz 2023, w 2024 na pewno trochę niżej

Polska jest na ostatnim miejscu w UE (z wynikiem 666 g CO2/kWh przy średniej unijnej 251 g CO2/kWh).

skoro sztuczny podatek ETS wynosi 30-50% jego ceny ¯\(ツ)/¯

A 3x tyle co ten "sztuczny podatek" dopłaca się z budżetu państwa xD
  • Odpowiedz
Polska jest na ostatnim miejscu w UE

@PiotrFr: Co nasuwa podejrzenia dlaczego ten podatek został wprowadzony.

A 3x tyle co ten "sztuczny podatek" dopłaca się z budżetu państwa xD

Jakieś zwarcie zaliczyłeś? Co ten bełkot po ludzku znaczy, bo niby co: "3x podatek dopłaca się" ? Polska język trudna język?
  • Odpowiedz