Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Piszę anonima, bo wsadzę kij w mrowisko. Zamieniam prywatną działalność i przechodzę etat do "państwówki". Polska powiatowa, działalność daje jakiś zarobek, ale nerwowo (wiek 4x) już nie wytrzymuję. Po feriach zimowych zaczynam pracę jako nauczyciel początkujący na 1.5etatu (na razie bez przygotowania pedagogicznego). No i teraz kijek... dostanę za 30h pracy w tygodniu 9k zł (brutto). Do tego opłacone ZUSy, składki itp. Na działalności pracując ponad 50h / tygodniowo wychodziłem lepiej, ale komfort pracy i móc pomieszkania w domu jest lepszy. Namawiam żonę, by też zaryzykowała (w okolicy brakuje nauczycieli) i spieprzyła z urzędu gminy, bo tam ma za ponad 40h/tydzień 6k brutto. Tego się nie spodziewałem, że takie stawki mają nauczyciele (przypominam - Polska powiatowa).
#praca #chwalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: wołaj za pół roku, bo sam mam dosyć swojej działalności. Jeśli 9k za 30h/tydzień, to wychodzi 12k za pełny nie-nauczycielski etat. Praktycznie 2x niż w urzędach. Takie teraz są zarobki w edukacji? Jaka część Polski powiatowej? A (zachód od Konina), B, czy C (na wschód od Wisły)?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Są plusy są minusy. Największy minus to chyba to, że musisz w domu z---------ć, nie możesz iść na urlop poza wakacjami, no i za wycieczki i wszystko inne nie masz płacone a odpowiedzialność pełna za dzieciaki, którymi się opiekujesz.
  • Odpowiedz