Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, mam pytanie odnosnie #l4 #zus #zwolnienielekarskie #praca
Kończy mi się aktualnie okres wypowiedzenia umowy o pracę.
Jak wygląda sytuacja ze zwolnieniem lekarskim, podobno w przypadku choroby - świadczenie chorobowe można uzyskać przez kolejne 3 miesiące od zakończenia umowy o pracę ale ubezpieczenie zdrowotne obowiązuje przez miesiąc od zakończenia umowy.
Czyli przez pierwszy miesiąc zwolnienie może wystawić lekarz rodzinny, a na kolejne dwa miesiące od kogo można uzyskać zwolnienie chorobowe tak aby uzyskać świadczenie?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Nie wiem jak z ubezpieczeniem zdrowotnym, ale żeby dostać chorobowe po zakończeniu zatrudnienia musi się zacząć ostatniego dnia pracy bądź być wystawione do 7 (14?) dni po zakończeniu stosunku pracy, ale trwać ciągiem przynajmniej 30 dni żebyś dostał jakąkolwiek kasę z ZUS.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pobierając zasiłek chorobowy masz prawo do korzystania z bezpłatnej opieki zdrowotnej. Czyli w systemach NSZ po 30 dniach świecisz się na czerwono, ale dopóki masz zaświadczenie o pobieraniu zasiłku masz prawo korzystać z opieki zdrowotnej. W celu otrzymania zaświadczenia musisz wystąpić z wnioskiem do zus
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @bikx: serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Wiem, że to L4 musi być ciągiem, bez żadnej przerwy - czy cały czas musi to wystawiać lekarz o tej samej specjalizacji, czy może to być np. przez 1 miesiąc lekarz rodzinny, a następnie np. psychiatra?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz