Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
tl;dr Mam problem. Chciałem zakombinować w pracy i teraz jestem szantażowany.
Na samym początku zaznaczę, że jestem nieudacznikiem bez żadnej ambicji, śmierdzący leń na garnuszku u rodziców. Ale prace mam, choć bardzo nie chce mi się pracować. Mam bo rodzice mi każą pracować także pogodziłem się z tym minimum i robię w pracy tyle aby mnie nie wywalili. Jest to praca biurowa. Raz do roku, właśnie na początku roku mam dodatkowe zadania do wykonania, a potem przez cały rok się to realizuje, a ja spełniam już tylko funkcję nadzorczą/koordynacyjną. Do sedna - przez ten ok. miesiąc mam więcej pracy niż przez pozostałe 11 miesięcy. W poprzednich latach kombinowałem ze zwolnieniami, dochodziło nawet, że operowali mi woreczek żółciowy bo tak przyaktorzyłem. Ale skoro zarabiam, a z kasą nie mam co zrobić to czemu nie zapłacić komuś za zrobienie tego? No i znalazłem taką osobę w pracy, 3 lata temu zadowoliła się stawianiem obiadów za pomoc, w kolejnym roku już płaciłem, a w kolejnym płaciłem jeszcze więcej. W tym roku znów chciała więcej pieniędzy. I niestety mnie oszukała. Albo zapłacę drugie tyle albo nie było tematu - przecież nie udowodnię, że dałem gotówkę. Zapłaciłem i... tak, znów to samo. I nie wiem co teraz zrobić. Sam tego nie zrobię, kasa przepadła, jak to gdzieś zgłoszę to odpowiem pewnie karnie za to, podpisywałem jakieś papiery o poufności, są tam dane osobowe i finansowe. Czy lepiej zgłosić i to ta osoba poniesie większe konsekwencję albo zmięknie jak coś wspomnę do kierownictwa? Ale nie mam żadnego dowodu na to, a sama sytuacje jest tak abstrakcyjna, tak samo kwota jaką zapłaciłem. Bo generalnie, za zrobienie tego jest jeszcze premia. I ludzie się cieszą z tej premii i robią to z uśmiechem, a ja zapłaciłem w tym roku kilkukrotność tej premii... I to jeszcze 2 razy. Żadnych sms nie mam, teraz rozumiem czemu ta osoba nie odpisywała mi na sms tylko dzwoniła.
Nie wiem nawet jak to otagować. Co mam zrobić?
#praca #prawo #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: Też tak myślę, tylko czy moje konsekwencje to będzie jakaś nagana i odejście z pracy czy jednak otrę się o sąd i policję?
Bo jak już mam tracić to też bym chciał aby pociągnąć za sobą tą osobę.
Odejście z pracy jest ok tylko mam kilka "ale":
- kasa i tak pójdzie na stratę
- apokalipsa w domu bo znowu będę ciężarem dla rodziców, starzy na bank zrobią
  • Odpowiedz
czy moje konsekwencje to będzie jakaś nagana i odejście z pracy czy jednak otrę się o sąd i policję?

@mirko_anonim: pewnie zależy od pracodawcy o tego co robiłeś, na to się nie da chyba 100% odpowiedzieć
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie znając szczegółów i dokumentów które podpisałeś to nie da się jednoznacznie odpowiedzieć czy skończy się na naganie czy jednak będzie angażowany sąd i policja. Temu drugiemu gościowi nic w zasadzie nie grozi, w żaden sposób nie udowodnisz mu przyjęcia pieniędzy, słowo przeciw słowu. Ba, może nawet zajmie twoje miejsce bo skoro to robił to wie co i jak.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @kam3o: @Mathas: Wpis pojawił się już dobę temu więc teraz mogę napisać więcej skoro nie poszedł większym echem, jednak trochę się obawiałem o stalk.
Praca w budżetówce. To co miałem do zrobienia to sprawdzenie wniosków dotacyjnych. Tak jak pisałem, są tam dane osobowe jak i finansowe. Moja działka to sprawdzenie formalne - kompletność dokumentów, przeliczenie stron, sprawdzenie podpisów, pieczątek, dat i tak dalej. Mimo,
  • Odpowiedz
Generalnie nie znam się ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale wydaje mi się że w budżetówce temat tym bardziej ryzykowny.

Ja na Twoim miejscu zerwałbym kontakt z tą osobą w tej sprawie i po prostu zrobił swoje w tym roku i tyle. Zwłaszcza że "podpisywałem też papier na to", odżałuj stratę kasy i więcej na przyszłość nie odwalaj tak ¯\(ツ)/¯

Uznaj że to hajs który wdałeś na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @kam3o: To co piszesz to najrozsądniejsze wyjście i akurat by było mi na rękę bo też nie mam odwagi walczyć o swoje, nawet nie gdzieś prawie ale w potyczkach słownych z tą osobą. Boje się tylko, że teraz będzie mnie szantażowała. Bo to cwana osoba i bez skrupułów. Każdy grosz się dla niej liczy, doi z tej pracy ile tylko może.
Danych do logowania nie ma,
  • Odpowiedz