Wpis z mikrobloga

via mirko.proBOT
  • 0
ambitny-sprzymierzeniec-57: Podstawowe koszty: 1200 zł rata kredytu + 550 zł czynsze + 250 zł stałe opłaty (prąd, internet).

Staram się nadpłacać kredyt średnio ok. 800 zł / m-c. Do tego obowiązkowa polisa na życie i ubezpieczenie, nie wiem ile dokładnie, ale pewnie ze 200 zł łącznie.

Jedzenie to pewnie nawet z 900-1000 zł. To jest koszt, na którym można przyciąć. Środki czystości, różne klamoty do domu to już od Ciebie zależy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Uważam, że warto, chociaż się nie opłaca. Koszty, to zależnie od miasta i tego, czy się wynajmie kawalerkę, mieszkanie czy sam pokój. Same opłaty za wynajem pokoju w dużym mieście to powiedzmy 1000 - 1700 zł/ miesięcznie, zależnie od wielu różnych czynników. I wszystkie inne opłaty związane z życiem, jak choćby jedzenie. Mieszkając w domu raczej zawsze się ma coś wspólnie z innymi
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja się wyprowadziłem pomimo, że mogłem siedzieć i zaoszedzic 4k na wynajmie. Głównym powodem było to, że dom rodzinny mam w małej miejscowości blisko Bieszczad i czułem że mi życie ucieka przez palce, znajomych też nie miałem bo odbiłem dość szybko bo większość to tam jedyne zainteresowanie jakie mieli to walenie alko
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
nieprzekupny-filozof-95: Moim zdaniem generalnie nie warto, ale to zależy. Ja się wyprowadzałem ze względu na nieprzyjemną atmosferę w domu rodzinnym. Z perspektywy czasu widzę, że dużo za dużo pieniędzy wyleciało z mojego portfela bezpowrotnie.
Jeżeli tylko masz pozytywne relacje z rodzicami, to korzystałbym z darmowego mieszkania ile wlezie.
Oczywiście sytuacja jest całkiem inna, jeśli chcesz po prostu mieszkać w "top5" (zakładając że obecnie nie mieszkasz), bo widzisz perspektywy na rozwój kariery.
  • Odpowiedz