Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
pytanie o prace w #budowlanka i to glupie w dodatku:

Jakbym chcial zostac elektrykiem, zalozyc jdg i swiadczyc uslugi np. projektowanie instalacji, to jak to wyglada w praktyce?

Szukam dla siebie nowej branży, z uwagi na moje zainteresowania szukam czegoś związanego właśnie z elektryką/elektromechaniką, w czym można założyć jdg i działać samemu. Pół fizyczna, pół "w koszuli przy biurku", tj. właśnie projektowanie instalacji elek., a potem jej faktyczna implementacja w budynku.

Żeby to robić legalnie muszę mieć studia (mam inżyniera, ale nie związanego z elektryką/energetyką)?
Wiem, że można zrobić sobie szkołę zawodową dla dorosłych, ale nie doszukałem się informacji co po tym można robić (szczególnie tutaj zapytanie o projektowanie i ew. kładzenie instalacji od zera w nowych budynkach, bo to że po takiej szkole mogę wymieniać komuś bezpiecznik za pieniądze to rozumiem)

#elektryka #remontujzwykopem #budujzwykopem #praca

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim jeśli chcesz też projektować to musisz zrobić mgr w tym kierunku i zrobić uprawnienia projektowe w tym zakresie. Po inz uprawnienia są niepełne (a i tak musiałbyś mieć kierunkowe)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najlepiej jak znajdziesz podstarzałego projektanta, który Ci zaufa i za kasę będzie podpisywał projekty, które przygotujesz. Jeżeli instalacja nie jest robiona w ramach roboty budowlanej na PnB lub zgłoszenie, wtedy nie jest wymagany projektant z uprawnieniami.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odpowiedzialny-mirek-77: nie wiem czy to jeszcze doczytasz. Jestem elektrykiem w budowlance, przerobiłem wszystkie możliwe stanowiska. Projektowanie to dziadostwo, jakość projektów jest tragicznie niska, bariery wejścia są niewielkie (do uprawnień wystarczy inżynier, pod warunkiem że masz wykształcenie kierunkowe). Informacje o bajecznych kontraktach na projektowanie włóż między bajki - 1 projekt na 1000 może taki będzie. 1. Jeżeli myślisz że będziesz realizował samodzielnie "zaprojektuj i wybuduj" - zapomnij 1 czy 2 osobowo to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @odpowiedzialny-mirek-77 rozumiem, dzięki za komentarz.
Niemniej, nie mam wykształcenia kierunkowego (inżynier informatyki). Poważnie myślę na zapisanie się na studia magisterskie, potem uprawnienia (jak @Lonate pisała)
@bdg-bro dzięki za pomysł ale wolałbym robić to “bez patentów”, tyle że widzę że skończy się wtedy na studiach - mając inżyniera z informatyki, to żadne technikum “dla doroslych”, kursy sep itd nie pozwolą mi na wykonywanie pracy o
  • Odpowiedz