Aktywne Wpisy

sztywny_misza +59
źródło: IMG_8271 (1)
Pobierz
moll +5
Co upiec?
- Miodownik 30.0% (67)
- Strudel jabłkowy wg przepisu pani Lucyny 35.4% (79)
- Piecz co chcesz 34.5% (77)
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: IMG_8271 (1)
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
#banki #bankowosc #prawo
Sprawa wygląda tak. Urodziłem się w USA, więc posiadam obywalestwo amerykańskie. Posiadam także obywatelstwo polskie bo rodzice są Polakami. Z usa nie wiele mnie łączy, bo mieszkam w Polsce od małego gowniaka.
W USA nigdy nie pracowałem, nie chodziłem do szkoły. Byłem tam raz od kiedy mieszkam w Polsce, okres kilku tygodniu na urlopie. Wlatywalem jako obuwatel usa .
Sytuacja wygląda tak ze istnieje ustawa fatca . Dotychczas zawsze w bankach podawałem info, że jestem tylko i wyłącznie polskim rezydentem podatkow I że mam tylko obywalestwo polskie.
1. Mam tutaj interes spoleczny. Moi rodzice, 90% rodziny mieszka tutaj.
2. Zawsze pracowałem tylko w Polsce
3. W USA nigdy nie pracowałem
4. W Polsce odprodzam wszystkie podatki
Do relatywnie nie dawna miałem spokój, ale dużo banków się teraz wycwanilo. I zorientowali się, że przez to że urodziłem się w USA to wiedzą że mam obywatelstwo amerykańskie. I zacząłem dostawać pisma o ustawie fatca.
W banku chciałem z kimś porozmawiać, z czym to się wiąże dla mnie. Bo tak naprawdę to nie wiem. Poza tym że w teorii powinienem składać amerykański odpowiednik pit, nawet jak tam nie mieszkam i nie planuje.
Próbowałem kontaktować się z ambasadą, ale nawet oni nie wiedzą co dokładnie robić w takiej sytuacji, bo mówili że istienie dużo przepisów między usa a polska która się wzajemnie wykluczają. A fatca próbuje być ponad polskim prawem. Dostałem niby jakiś kontakt do kogoś kto zajmuje się podatkami takich ludzi jak ja, ale ta osoba nie odbiera telefonów. Ambasada nie mogę nic więcej pomoc.
Czy ktoś pracuje w bankowości lub w prawie i mógłby mi powiedzieć jak bardzo to jest ważne abym coś z tym zrobił? Czy jeśli będę dalej olewał pisma z banku o moje informacje obywatela usa coś się może stać? Czy amerykańska skarbówka może mi zająć konto w Polsce?
Obstawiam że to jest martwy zapis prawa tak samo jak zakaz posiadania dwóch obywatelstw a bank potrzebuje tylko podkładki, ale może ktoś coś więcej może mi powiezwic lub powiedzieć z kim mogę rozmawiać na ten temat? Kiedyś obdzwoniłem z 20 kancelarii prawnych zajmujących się prawem podatkowym a także międzynarodowym prawem podatkowym, ale nikt z nich nie zajmował się czymś takim jak moja sytuacja. Przez co nie dostałem nawet żadnych informacji .
Rezygnacji z obywatelstwa raczej nie planuje. Albo traktuje to jako totalna ostateczność. Traktuje to jako polisę ubezpieczeniową jeśli Rosja by zaatowaka Polskę czy ogollhei jeśli polska by się wdarł w jakiś konflikt. Biorę paszport i uciekam do usa.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
@mirko_anonim: nie duzo na swiecie krajow ma taki przepis, polska i usa sie w to nie wliczaja. tam gdzie jest taki przepis, posiadanie wiecej niz jednego grozi utrata obywatelstwa kraju ktory
Jeśli co roku nie dzielisz się z IRS informacjami o swoich zagranicznych dochodach, to mogą ci dowalić sporą karę.
Przeczytałeś wątek że obdzwoniłem z 20 kancelarii od prawa podatkowego i podatkow miedzy usa a polska? Nikt się czymś takim nie zajmuje. Wypinali się mówiąc że oni obsługują albo tylko klientów biznesowych albo ludzi co dostają w Polsce faktury z usa.
@rtg_
O rzeczywiście wolno. Jestem pewien że kiedyś to było inaczej. Ale może źle pamiętam.
Ale z tego co widzę to interpretacja jest taka, że
@mirko_anonim: jedynie bedziesz mial problem, jak bedziesz chciec odwiedzic USA
@mirko_anonim: Patrzysz na to z europejskiego punktu widzenia, gdzie system podatkowy jest oparty na rezydencji i to ona determinuje Twój