Wpis z mikrobloga

ktos mi powie jak to jest, ze co wyjde na rower to zawsze mi jakis biegacz za naprzeciwka lewa strona biega za c---a nie zejdzie? cos nie tak z deklem czy moze jest jakis tego powod? rowerzysci tez sa, ale o wiele rzadziej

#bieganie
#rower
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Milegodniawszystkim: po drogach pieszy ma obowiązek iść lewą stroną by widzieć nadjeżdżający pojazd, powinien być możliwe blisko krawędzi, ale nie musi się dematerializować lub wskakiwać w krzaki.

Ustawa prawo o ruchu drogowym

Art. 11.

1. Pieszy jest obowiązany korzystać z drogi dla pieszych lub drogi dla pieszych i rowerów, a w razie ich braku - z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może
  • Odpowiedz
@GrubyKociol: o drodze rowerowej? to tam też pieszy ma obowiązek ustępować pojazdom, by to zrobić musi je widzieć, więc logiczne, że też idzie lewą stroną, jakby szedł prawą to tego obowiązku nie będzie wstanie wykonać a rower wjedzie w niego od tyłu.

4. Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku drogi dla pieszych, drogi dla pieszych i rowerów lub pobocza albo niemożności korzystania z
  • Odpowiedz
@wkto: czyli to ja byłem w błędzie?
w sumie ma to sens, tylko piesi nigdy nie ustepuja XDDD
czy pieszy na drodze dla rowerow i pieszych powinien isc prawa czy lewa strona?

ChatGPT powiedział:
ChatGPT
Pieszy na drodze dla rowerów i pieszych powinien iść lewą stroną, czyli naprzeciwko nadjeżdżających rowerzystów. Dzięki temu pieszy może widzieć nadjeżdżających rowerzystów i w razie potrzeby zareagować, a rowerzyści mogą go dostrzec z większej odległości.
  • Odpowiedz
@Milegodniawszystkim: @wkto @GrubyKociol @Ark00 xd
"- Zasady poruszania się pieszych w ruchu drogowym zawarte są w rozdziale 2 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym. W art. 11 pkt 4 wymienione zostały zasady poruszania się pieszego po drodze dla rowerów. Ustawodawca oprócz obowiązku ustępowania miejsca rowerowi (obowiązek ten nie dotyczy osób niepełnosprawnych), nie nałożył na pieszych obowiązku poruszania się po konkretnej jej stronie (inaczej jest w przypadku pobocza i
  • Odpowiedz
@Milegodniawszystkim: na samej rowerowej - rower ma pierwszeństwo.

Natomiast na łączonej pieszo-rowerowej (bez wydzielonych pasów) - pieszy ma pierwszeństwo, wtedy rower ustępuje, a pieszy tam nie musi iść lewą, choć dla bezpieczeństwa też lepiej lewą iść.

Art. 15a. 3. Osoba poruszająca się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, korzystając z drogi dla pieszych lub drogi dla pieszych i rowerów, jest obowiązana poruszać się z prędkością zbliżoną do prędkości pieszego, zachować szczególną
  • Odpowiedz
@Milegodniawszystkim: też widziałem ten artykuł, ustawę zacytowałem wyżej, na drodze tylko rowerowej - pieszy ma obowiązek ustępować, ale w podpunkcie nie sprecyzowali strony, jednak nie da się tego obowiązku spełnić idąc prawą, oczu z tyłu nikt nie ma, zatem na drodze rowerowej zostaje też lewa.
  • Odpowiedz
nie jeździj chodnikiem

@Ark00: mam taką CPR-kę, gdzie jest asfalt, ten sam, oddzielony linią, po jednej stronie dla pieszych, po drugiej dla rowerów.
No i biegacze zawsze po stronie dla rowerów.
Tzn. jeszcze nigdy nie spotkałem biegacza po stronie dla pieszych.
Jak to wytłumaczyć inaczej niż mikro-urazy mózgu od codziennego truchtania?
  • Odpowiedz
@Milegodniawszystkim: Często drogi rowerowe asfaltowe mają „lepszą” powierzchnię do biegania aniżeli chodnik z płytek. Pytanie zasadnicze: czy nie możesz takiej osoby zwyczajnie wyminąć zjeżdżając odrobinę do środka drogi dla rowerów? Zakładamy, że oprócz Was nie ma nikogo ani nikt się nie zbliża.
  • Odpowiedz
@Poemat Nie wiem o co całe to zesranie. Biegacz to chyba najbardziej przyjazny rowerzyście intruz na DDR. Biegnie prosto, stabilnie, nie buja się na boki jak rolkarz, nie szczeka na ciebie będąc przywiązanym do niewidzialnej smyczy automatycznej, zajmuje mało miejsca, jest miękki i nie jest elektrycznym motorowerem z-------------m 50 km/h bez umiejętności hamowania i myślenia.
  • Odpowiedz
@Ark00: ma, ale zapis podobny do przepisu dla pojazdów, raczej przyjęło się, że obowiązek ustąpienia musi wykonać ten, na którego go nałożono sam, a nie dopiero jak drugi zatrąbi, więc czemu wymagać od roweru dzwonienia na drodze rowerowej skoro ma pierwszeństwo, dlatego przychylam się do interpretacji, że pieszy powinien lewą. Można próbować interpretować inaczej, ale dalej bezpiecznie będzie lewą, rowerzysta może się zagapić.

Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się
  • Odpowiedz
obowiązek ustąpienia musi wykonać ten, na którego go nałożono sam, a nie dopiero jak drugi zatrąbi

@wkto: obowiązek ustąpienia dla samochodów tyczy się skrzyżowań, włączania do ruchu i zmiany pasa, analogiczny przypadek na ddr to wymijanie/wyprzedzanie raczej.

Istnieje przepis o tym by unikać działań prowadzących do zagrożenia w ruchu drogowym. Dzwonek rowerowy jest wymaganym elementem wyposażenia i też powinien służyć do unikania zagrożeń, ostrzegania innych uczestników ruchu o takich, analogiczne zastosowanie ma
  • Odpowiedz
@Ark00: skrzyżowanie jako przykład ustąpienia, samego użycia słowa, i jak działa w praktyce. Jest przepis o unikaniu zagrożenia, więc nawet jak wymusi to oczywiście nie można celowo staranować, podobnie nie można celowo potrącić obojętnie którą stroną idzie.

Nie da się wszystkiego uniknąć, ale jak dwóch uważa, to spora szansa, że się uda. Rączką roweru można dostać od tyłu nawet na chodniku, więc nawet interpretując, że strona obojętna, to zwyczajnie nie
  • Odpowiedz