Wpis z mikrobloga

Jestem dość młody i inwestuje pasywnie w etfy na cały świat za pomocą xtb. Chciałem swój portfel powiększyć o jakieś dca na Bitcoinie za małe kwoty, powiedzmy 20zl tygodniowo cykliczny zakup. Robiłbym to przez binance, najlepiej bez przewalutowania (chyba zen umożliwia wpłatę na binance z 1% prowizją). Jedyne co mnie przeraża to potem rozliczenie tego z US. Jak do tego podejść? Są może inne, lepsze formy robienia takiego dca? Może jakiś etf na btc? Bardzo podoba mi się fakt że xtb wysyła podsumowanie transakcji do us I wszystko jest gotowe. Chciałbym do podobnego poziomu uproszczenia dojść z krypto, a nie Excel, kursy walut i 100 transakcji po dwóch latach.

#kryptowaluty #binance #bitcoin
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@jekielekdesign: tak, ale przy sprzedaży do fiatu wystarczy że (całkowity przychód w PLN - całkowity koszt w PLN) * 0.19 wpisze w pita i to wszystko? Czy musze przeliczać jakieś waluty i kazdą transakcje osobno i te które są stratne nie obniżają mi podatku?
  • Odpowiedz
@kamilops: tak na szybko trochę poczytałem o automatyzacji zakupu i najwygodniej wydaje mi się że jest ustawić zlecenie stałe na doładowanie Revoluta i na revolucie ustawić cykliczny zakup. Nie wiem tylko jak z kosztami takich ruchów w porównaniu z stricte giełdami.
  • Odpowiedz
krypto>fiat placisz podatek

@jekielekdesign: Nie, liczy się balans zakupów i sprzedaży na koniec roku. krypto-fiat-krypto to dalej brak podatku o ile całość zysków została dalej w krypto.
  • Odpowiedz