zastanawiam się jakim cudem był on otwarty na świat skoro mam wewnętrzne IP? Mój ISP to mała, osiedlowa firemka i byłem zawsze pewny, że nic ode mnie nie ma prawa nasłuchiwać po drugiej stronie ISPowego switcha, który zapewne jest gdzieś w piwnicy (ale słabo znam się na sieciach).
Moja konfiguracja: -podczas rozwiazywania problemow z proba polaczenia z tym serwerem z innych urzadzen w sieci ustawilem na routerze port forwarding na 5500 na adres 192.168.x.x mojego kompa z windowsem, na ktorym stoi WSL pod 172.20.5x.xx (juz usunalem ta regule)
-w windowsie port forwarding 192.168.x.x -> 172.20.5x.x (WSL) na 3000 i 5500, oraz 0.0.0.0 -> 172.20.5x.x na tych samych portach
@klamkaodokna: 172.20 to nadal wewnętrzna adresacja. Masz podgląd do konfiguracji na głównym routerze? Obstawiam że maska 24 albo i więcej i wszyscy się widzą wzajemnie. ISP upchał wielu klientów w 1 podsieci żeby zaoszczędzić na adresacji.
@TenNorbert: nie mam, z korytarza idzie do mnie kabel a router domowy mam swój, którego isp nigdy nie dotykał i tak naprawdę nawet nie wiem co jest dalej z tylko zgaduję
Przez 172.20.4x idą wszystkie requesty do tego pythonowego serwera, nawet z mojego smartfona (mimo, że porty przekierowuje ze 192.168 na 172.20.5x)
@klamkaodokna: sforwardowales ze swojego routera na to więc jest widoczne dla innych w twojej sieci lokalnej, więc to jakiś sąsiad. Znając życie to sąsiad ma jakiś malware który sobie skanuje
zastanawiam się jakim cudem był on otwarty na świat skoro mam wewnętrzne IP? Mój ISP to mała, osiedlowa firemka i byłem zawsze pewny, że nic ode mnie nie ma prawa nasłuchiwać po drugiej stronie ISPowego switcha, który zapewne jest gdzieś w piwnicy (ale słabo znam się na sieciach).
Moja konfiguracja:
-podczas rozwiazywania problemow z proba polaczenia z tym serwerem z innych urzadzen w sieci ustawilem na routerze port forwarding na 5500 na adres 192.168.x.x mojego kompa z windowsem, na ktorym stoi WSL pod 172.20.5x.xx (juz usunalem ta regule)
-w windowsie port forwarding 192.168.x.x -> 172.20.5x.x (WSL) na 3000 i 5500, oraz 0.0.0.0 -> 172.20.5x.x na tych samych portach
czy ktoś potrafi wytłumaczyć co jest grane?
#siecikomputerowe #sieci #internet #hacking #security #hakujo #informatyka
172.20 to nadal wewnętrzna adresacja. Masz podgląd do konfiguracji na głównym routerze? Obstawiam że maska 24 albo i więcej i wszyscy się widzą wzajemnie.
ISP upchał wielu klientów w 1 podsieci żeby zaoszczędzić na adresacji.
Przez 172.20.4x idą wszystkie requesty do tego pythonowego serwera, nawet z mojego smartfona (mimo, że porty przekierowuje ze 192.168 na 172.20.5x)