Wpis z mikrobloga

Najgorszy w tym kryzysie jest szok. Z raju pracowniczego w ciągu kilku miesięcy wylądowaliśmy w piekle.
Z posiadacza dziesięciu ofert staliśmy się jednym ze stu aplikantów.

Czy w jakiejś innej branży wystąpiła kiedyś taka nagła zmiana?

#programista15k #pracait #programowanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chris88: Ta branża to ściek, jest wrażliwa na każde zachwianie na rynku gospodarczym, ekonomicznym.

Moja lekarka która od 50 lat robi jako rodzinna w POZ ma w-----e w te wszystkie kryzysy na świecie, wojny, inflacje i tak dalej. Wciąż ma jedną i tą samą pracę.
  • Odpowiedz
@chris88: ja nie wiem czy jest aż tak źle. W tym roku straciłem pracę i w 3 miechy znalazłem nową, zanim mi się skończył okres wypowiedzenia na którym byłem zwolniony z pracy, a od nowego roku będę próbował robić na 2 etaty, zobaczymy jak pójdzie. W obu pracach będę zarabiał trochę lepiej niż w poprzedniej.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@card_man Ja też od lutego zaczynam z pensją 50% większą, ale to po prostu łut szczęścia i poza tym pewnie nie znalazłbym pracy nawet za obecną stawkę.
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@gardziok U ciebie nie, a w innych miejscach były i będą cięcia.
Mniej firm zatrudnia i bardzo mało z tych firm odpowiada na cv. Znalezienie nowej pracy przestało być formalnością.
  • Odpowiedz
@chris88: nie wiem czy aż tak ale pewnie prawnicy mieli podobnie w pewnym momencie. Ogólnie po studiach prawniczych masz często stresującą robotę za niewiele ponad minimalną. Po aplikacji jest niewiele lepiej. Ogólnie często ludzie się „ku&@€ą” (układy z pisowcami) by załapać lepszą posadę.
Także mogło być gorzej xD
Ale potwierdzam, że sytuacja na rynku it nie jest wesoła. Juniorzy mają zupełnie przewalone. A ci co jeszcze nie weszli na rynek
  • Odpowiedz
@kaspil jak bedziesz kiedys mieć 2 z przodu z wyplaty i potem Ci sie zmieni na 1 to zobaczysz o czym wykop pisze. Ile ci placa za to ze gadasz glupoty ze kryzysu w it nie ma?
  • Odpowiedz
Ta branża to ściek, jest wrażliwa na każde zachwianie na rynku gospodarczym, ekonomicznym.

@Ksiega_dusz: a po kryzysie przychodzi multum regulacji, które ktoś musi zaimplementować i pchamy wózek dalej :). Ostatni covidowy kryzys to stworzył eldorado, więc kryzys kryzysowi nie równy :).
  • Odpowiedz