Wpis z mikrobloga

Jednym z większych kłamstw jest to że twoja wypłata zależy od twoich kompetencji

Pomijając fakt wykształcenia ( które dzisiaj c---a znaczy- wyjatej lekarz prawnik czy jakiś inz który potrzebuje uprawnień)

Duzo zależy od znajomości czyli firma ojca itp ale pomijam to

Twoje umiejętności to ok 10-30proc
Chodzi oto czy umiesz sprzedać samego siebie
ew jaki jest rynek
ew czy trafisz w niszę a w IT jeszcze od humory bab z hr i tego jak bardzo potrzebny jesteś w zespole

Twoje CV w 90proc wygląda ok ale z racji zalewu konkurencji i wyścigu kto mniej weźmie oraz będzie siedział po godzinach - przez to jest coraz gorzej w it

Biorąc pod uwagę że pełno juniorów jest gotowych robić za darmo to...
Sam znam typa co ma 5.5yrs exp mgr inz a ma 6.6k netto uop w wwa

przeczytałem post o seniorze co przechodził rekrutację ale bral za mało więc xD
Pomijam fakt że dzisiaj junior umie więcej niż mid 8-19lattemu

większość seniorów dzisiaj to ludzie co weszli w golden age w it i roznosili pizze wczebsiej xD
Dodam że doszkalanie się LEETCODE itp tyczy się bardziej juniorów bo na seniorów inaczej wygląda interview
Pytają bardziej jakie projekty miałeś a uczenie sie co to
Hermetyzacja czy linkedlist to xD każdy korzysta z neta a te definicje to xD
Możesz mieć kompetencje ale błędy w CV i jest lipa
Ew wiadomo oddzowimy

Dodam że nawet dzisiaj trzeba klamac xD
Dopsiujcie sb więcej projektów
Więcej lat doświadczenia
Więcej technologii
Inaczej macie lipa na rynku taka prawda

Baby z HR tak samo kłamią o projektach atmosferze zarobkach w pracy i że wszystkim
A sram master będzie wam dokręcał śrubę ile wlezie

W pracy dajesz z sb minimum.
Jak wyjdziesz po podwyżkę to zostanie TB wypomniane że się spóźniłeś na spotkanie w pierwszych 2 msc pracy i dlatego nie dostaniesz 5proc podwyżki xD

#przegryw
#pracbaza #informatyka #pracait #programowanie #programista15k #gownowpis #zalesie
elozapiekanka - Jednym z większych kłamstw jest to że twoja wypłata zależy od twoich ...

źródło: 408305373

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Prawdziwy_Oponiarz: k---a miałem seniora co roznosił pizzę i dostał pracę w it to tak grindowal że później gadał ciągle że firma bez niego nie istnieje xD typ bral poprostu najmniej i tyle xD
@Chuopijak Dodam że dzisiaj bardziej jest
Junior programista i po roku programista xD i zarobkami się roznia
  • Odpowiedz
@elozapiekanka: ja nie robię w IT, tylko w oponach jako fiziol, ale wiem jedno: wszędzie jest tak samo. Firma woli zatrudnić 5 tanich, słabo wykwalifikowanych chłopaków z których 3 się do czegoś nadaje, a jeden zostanie na dłużej za psie pieniądze, niż adekwatnie opłacać konkretnego fachowca. To się zwyczajnie bardziej opłaca w dłuższej perspektywie. Potrzebny skład -20% załogi, z czego co trzeci koleś wie co robi, alleluja i do przodu.
  • Odpowiedz
@elozapiekanka: Nie, wyciągnąłem wnioski z kilku twoich wpisów, a tak, pisanie sb cb i dziwne skracanie świadczy o pewnych brakach, a skoro mowa o kompetencjach i zarobkach to ma to wpływ na poruszany temat, zapewne czynników wpływających na to, że osiągnąłeś sufit zarobkowy jest masa, sb, cb to taki znak. Zazdrość, ból d--y i błędne ocenianie cudzych kompetencji to kolejny, słaba składnia następny, mam wymieniać?
  • Odpowiedz