Wpis z mikrobloga

@krzysztof_suchodolski: no dobra, ale co ma inflacja do tej stawki, to wciąż 300+ pln dniówki to ogarnięcia praktycznie 2x minimalna, wystarczy tylko ruszyć dupę. I tak wiem jak to wygląda pracowałem i jakimś cudem nie umarłem. A nie byłem jakimś uber zbieraczem tylko małolatem który chciał zarobić pare groszy na własne wydatki.
  • Odpowiedz
księciunio pewnie by chciał 30.5 zł na godzinę, bez żadnej kontroli, bez normy, z przerwami na siku i papieroska ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@majk3l: Ciekawe czy potem by kupował truskawki w cenie 100 zł za kg.
  • Odpowiedz
@Samy_Naceri: Ale w środku sezonu by się kupiło truskaweczki po 6-8zł za kg? Chyba, że jesteś z tych którym podwozi się pod sam nos, do jakiejś żabki czy dyskontu pod domem. To faktycznie 25zł/kg wydaje się absurdem przy stawce 2,4zł/kg przy zbiorze. Tylko to nie duży plantator sprzedaje w takiej cenie. Zobacz sobie jaka jest cena hurtowa...
  • Odpowiedz
@Samy_Naceri: już nie przesadzaj że 1,2zł za 0.5kg zebranych truskawek to mało. Za dzieciaka zbierałem 120-150kg dziennie

@yazir: 72 zł za cały dzień pracy na słońcu. No opłaca się, nie ma co
  • Odpowiedz
niech robota trwa 15 dni (xD)

@Filipterka25: nie no, to można przeliczyć i na 5 dni, to będzie jeszcze mniej sumarycznie. Licz na normalny miesiąc pracy, min. 20 dni roboczych i wychodzi 4800 zł. Wciąż więcej niż minimalna, a to zbieranie truskawek, które mimo że jest męczące fizycznie, to kwalifikacji nie wymaga żadnych.
  • Odpowiedz
Licz na normalny miesiąc pracy, min. 20 dni roboczych

@kasiknocheinmal: Słoneczko, czy w sadownictwie i ogrodnictwie zbiór się przerywa na weekend? I czy on trwa cały miesiąc? Nie sądzę.

wychodzi 4800 zł. Wciąż więcej niż
  • Odpowiedz
@Filipterka25: zbiór trwa tyle, ile są owoce. Truskawki będą do końca czerwca, jak co roku, albo i ciut dłużej, zależnie od odmiany - miesiąc na pewno się uzbiera, a zapewne i więcej. Minimum 20 dni daje 4800 zł, a na pewno będzie tego więcej, a wliczając weekendy to nie doszacowałeś jeszcze bardziej.
  • Odpowiedz