Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#mirkokoksy #silownia

Czy może ktoś mi wytłumaczyć ten fenomen "trenerów personalnych" ?
Przeglądam sobie insta/tiktoka - ktoś kto był zalany fatem, w 3 lata ogarnął formę (wow..) - zrobił kurs na trenera personalnego.
Bum ! kolejny insta specjalista - jego plany gwarantują sukces. Dieta wygenerowana w generatorze diet online ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Może jestem poj__ny, ale nazwałbym to patologią, coś jak bootcampy w IT.
Dla mnie trener personalny to wieloletni specjalista w obszarze treningów siłowych, zajmujący się tym zawodowo - sportowiec, kulturysta i/lub przynajmniej osoba po AWF, fizjoterapii, która zna biomechanikę ciała.
A nie osoba po 50h kursie, bo ten kurs nie ma uczynić cię trenerem, tylko usystematyzować twoją widzę.

Czemu to piszę ? bo wyświetlają mi się tacy specjaliści na insta.
A być może ktoś rozważa rozpoczęcie przygody z siłownią, moja rada? Sprawdź kogo bierzesz.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim podobna sytuacja w wykończeniówce. Chłop obejrzał poradniki Mario budowlańca i sam sobie wykończył chałupę, a następnie ma się za specjaliste i oferuje swoje usługi jako fachowiec.
  • Odpowiedz
Dla mnie trener personalny to wieloletni specjalista w obszarze treningów siłowych, zajmujący się tym zawodowo - sportowiec, kulturysta i/lub przynajmniej osoba po AWF, fizjoterapii, która zna biomechanikę ciała.

@mirko_anonim: i kiedy ma on się nauczyć praktyki?

Oczywiście masz racje, ale po ilu latach ma ktoś dotknąć 1 klienta? :D Bo żeś akurat tak napisał jakby po większej ilości lat niż po medycynie komuś pokazywać jak zrobić wyciskanie leżąc.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: punktem wyjścia jest podniesione wyżej nieuregulowanie tej branży przez przepisy oraz zapotrzebowanie na fitnessowy styl życia/wygląd oraz to, że każda stereotypowa Grażyna czy Janusz "chcą schudnąć" i masz już wielu potencjalnych klientów. Dodajmy do tego fakt, że trening siłowy, to nie rocket science i próg wejścia jest niezbyt wysoki. Wystarczy odrobina edukacji, że schudniesz jedząc mniej niż zapotrzebowanie w energię, masę z kolei robisz jedząc więcej. Przy tym wystarczy
  • Odpowiedz