Wpis z mikrobloga

Hej, pytanie dot. kalibracji grzałki Jager Eheim:
1. Czerwony pierścień w zasadzie nie wpływa na pracę elektroniki, racja?
2. Reguluję wyłącznie niebieskim pokrętłem patrząc na to kiedy się włącza i wyłącza?
3. Czy grzałka wymaga ponownej kalibracji po zaniku prądu?

Staram się utrzymać temperaturę 26 stopni C i albo termostat szlag trafił, albo potrzebna ponowna kalibracja.

EDIT:

Tak, potrafię korzystać z YT, wiem że jest wiele filmików (w różnych językach), ale mam wrażenie że metody są nieskuteczne lub termostat jednak jest uszkodzony.

#akwarystyka #akwarium
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michauuu: niebieskim nastawiasz temperaturę jaką chcesz mieć a czerwona strzałka służy do kalibracji.

Zwróć uwagę na to, żeby grzałka była zainstalowana możliwie blisko wylotu wody.
Mam jednak wrażenie, że coś jest nie tak z ruchem wody w zbiorniku. Za słaby filtr?
  • Odpowiedz
  • 0
@michauuu: niebieskim nastawiasz temperaturę jaką chcesz mieć a czerwona strzałka służy do kalibracji.

@ayyy_lmao: no właśnie jak wykonać kalibrację krok po kroku? Filtr nie jest za słaby, akwarium dla bojownika. Nie może być dużego ruchu wody.
  • Odpowiedz
@michauuu: weź wiadro, nalej wody. Wkładasz grzałkę z nastawioną temperaturą i grzejesz wodę do temperatury ustawionej na grzałce. Jeśli już przestanie grzać to wkładasz termometr i sprawdzasz jaka jest temperatura wody. Odczytaną temperaturę nastawiasz czerwonym pokrętłem. Czyli jeśli wg grzałki przed kalibracją jest już 26 stopni, a termometr pokazuje 24, to kalibrujesz na 24 stopnie. Grzałka powinna grzać dalej sama.
  • Odpowiedz