Wpis z mikrobloga

#retro #audio #kiciochpyta

Wszedłem w posiadanie komody niemieckiej która jest też radiem i gramofonem. Radio działa(kiepsko bo kiepsko ale działa). Napewno urwane są sznureczki które przesuwają potencjonometrem. Gdy poglasniam traci sygnał. Nic więcej nie wiem.
Pytanie czy znajdę kogoś w ogole jeszcze kto jest w stanie to naprawić tak by to działało jak trzeba ? Zdjęcia w komentarzach
Nodd - #retro #audio #kiciochpyta 

Wszedłem w posiadanie komody niemieckiej która je...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nodd: I tak i nie. Sama mechaniczna naprawa to pan pikus. Pytanie czy da sie je przestroic na obecnie uzywane czestotliwosci (no bo chyba raczej o FM Ci chodzi). Nawet jak sie da (bo powinno sie dac) to mozesz miec ciezko znalezc kogos kto jeszcze lampowe ogarnia :)
  • Odpowiedz
@Nodd miras ten sprzęt jest w doskonałym stanie (ʘʘ). Mój radmor 5102 rocznik 1983 tak dobrze nie wygląda. Na wykopku pewnie nie znajdziesz odpowiedzi na pytanie ale poszukaj jakiegoś aktywnego forum vintage i podrzuć te fotki to ci ogarną serwis w momencie. Piękna sztuka gratki ()
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99 działa Radio Zet RMF , itp więc ta kwestia jest załatwiona. Większy problem widzę w tym że gdy daje volume up to traci sygnał i zaczyna trzeszczeć.
@Afrobiker
Dzięki dzięki, ale kupiłem to głównie dla całego mebla, bo mi pasuje do wnętrza. Jednak fajnie by było żeby chociaż to radio działało. Tak to się prezentuje w całości
Nodd - @gorzki99 działa Radio Zet RMF , itp więc ta kwestia jest załatwiona. Większy ...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
Większy problem widzę w tym że gdy daje volume up to traci sygnał i zaczyna trzeszczeć.

@Nodd: Trzeszczenie to na 90% wina wilgotnego/starego/uszkodzonego potencjometru. Do ogarniecia. Z tym traceniem sygnalu to dziwne. Ale tez do ogarniecia :)
  • Odpowiedz
@Nodd: Miras na to pytanie nie odpowiem. jak zaniesiesz do jakiegios "serwisu" to skasuja Cie jak za zboze. Ale jak zrobisz jak @Afrobiker zaproponowal to bedzie po kosztach. jak trafisz na pasjonata to w wolnej chwili to ogarnie z pasji (czesci nie sa drogie). A koles bedzie ucieszony ze mogl sie tym pobawic.
  • Odpowiedz