Wpis z mikrobloga

@beztabu powinno być „w powiększeniu” zamiast „w mikroskopie”. Lupy powiększające 3.5-6x są więcej niż wystarczające do zachowawczej, jedyna zaleta mikroskopu nad lupami to że daje więcej lumenów
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@affairz Przejrzałem już kilkadziesiąt stron gabinetów w pomorskim i nie żaden się nie chwali że ma lupę - jedynie mikroskop albo gole oko :)
Nienawidzę szukać dentysty - z mojego doświadczenia jak i rodziny i znajomych bardzo ciężko znaleźć dobrego specjalistę. Większość z nich to partacze ładnie pozujący do zdjęcia biznesowego na stronie ultranowoczesnej klinki z marmurami...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@drakan8 Prawda ale to już ciężko zweryfikować przed zabiegiem bo opinie google, znany lekarz są nic nie warte. Niestety wybór dentysty to ciężka sprawa a bardzo łatwo wpieprzyć się na minę bo dentyści to specyficzna kasta - niedouczona, nieprecyzyjna, łamiąca obowiązujące standardy dobrego leczenia a w przypadku fakapu mają cię w dupie bo i tak nic im nie zrobisz (ręka rękę myje w tym środowisku).
  • Odpowiedz
@beztabu: Dlatego najlepsza droga to poczta pantoflowa, zasadniczo zauważyłem że gabinet im bardziej na uboczu i istniejący od długiego czasu, tym większa szansa na znalezienie fachury.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@drakan8 No niby tak choć często ktoś poleca dentystę bo jest miły i bez bólu założył prostą plombę a jak przyjdziesz na coś bardziej skomplikowanego to jest problem.

Tyle że te właściciele starszych gabinetów często nie poszerzają swojej wiedzy w najnowsze metody leczenia a i sprzętu nie dokupią.

Unikam dużych gabinetów doslownie w pięknych pałacach gdzie jest cała ekipa dentystów bo dziś ktoś tu pracuje a jutro może już się wynieść
  • Odpowiedz
@beztabu Nie do wszystkiego jest potrzebny, ale kanałowego się nie da dobrze bez mikroskopu zrobić.
6 górne w większości przypadków mają 4 kanały, a jeden z nich zwykle ma światło 0,1 mm i jest przysłonięty zębiną. Nie ma opcji znaleźć takich rzeczy bez powiększenia
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@affairz Dlaczego mało który gabinet bez mikroskopu posiada lupę? Przecież zarobi na nią w jeden dzień a znacznie podwyższy to jakość zabiegów.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@affairz Byłem w 6 gabinetach i żaden nie miał. Przejrzałem również wiele gabinetów w internecie gdzie wymieniają sprzęt który posiadają (fotel zagranicznej marki, RTG, mikrosilnik do kanałowego, endometr) ale brakuje jakiekolwiek powiększenia.
Nadal szukam gabinetu który wykona wymiany wypełnień z wykorzystaniem mikroskopu bez absurdalnych dopłat - leczenie kanałowe z jego wykorzystaniem +300zł...
  • Odpowiedz
@beztabu Wypełnienia da się zrobić gołym okiem, ale nie poszedłbym do takiego gabinetu.
Mikroskop to nie jest jakiś olbrzymi koszt, używany za 10k można kupić, nowy za 30k. Wątpię że jest gabinet, który robi wyłącznie wypełnienia, a i do tego potrafi się przydać mikroskop.
Brak mikroskopu to Janusz biznesu, który tnie koszty na czym się da, materiały też pewnie słabe.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ali_baba To z moich obserwacji w internecie wynika że ponad połowa gabinetów to Janusze.
Czyli o materiały tez trzeba się pytać przed wizytą? ( ͡° ʖ̯ ͡°) Które są dobrej jakości?
  • Odpowiedz
@beztabu: w zachowawczej największe znaczenie ma koferdam - to jesteś w stanie sprawdzić, potem technika operatora - tego już nie. materiały i powiększenie są na dalszych miejscach, oczywiście tak długo jak leczenie jest kompozytem światłoutwardzanym
  • Odpowiedz
@beztabu możesz zadzwonić i się spytać czy leczą pod mikroskopem.
Sporo gabinetów się nie chwali tym, bo to standard, a te w których jest za to dopłata to też lepiej omijać.
To jest tak jakby dopłacać majstrowi, że kładzie płytki z poziomicą i na krzyżaczki.
Kanałowe bez mikroskopu ewentualnie można zrobić jak jest jeden prosty kanał z łatwym dostępem
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@affairz Koferdam? Nigdy tego nie widziałem w gabinecie :)
Koleżankę namówił dentysta na dopłatę do lepszej plomby, nowszej generacji. Czym ona się różni od tańszego kompozytu?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ali_baba Kiedyś widywałem "dopłata 100zł za mikroskop" ale dziś już dwie oferty "+300zł" - tragedia ale w tej branży sky is the limit jeśli chodzi o cennik...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ali_baba @affairz Przed chwilą dostałem odpowiedź od stomatolog, "od lat pasjonującą się estetyczną odbudową kompozytem zębów przednich" - pracuje w dwóch gabinetach i w żadnym nie korzysta ani z lupy ani z mikroskopu (mimo że gabinety mają mikro na stanie). Nie wiem co o tym myśleć...
  • Odpowiedz