Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wiecie, co mnie najbardziej wkurza we wszelkiej maści dyskusjach (przede wszystkim internetowych)?

Gdy użyje się jakiegoś argumentu, jest się od razu szufladkowanym do jednej kategorii i z automatu przylepia się łatkę przeciwnika

Uważasz, że wiele wypadków w Polsce jest z powodu kiepskiej jakości dróg? Pewnie jesteś z tych, co lubią z---------ć! Jak to, twoim zdaniem powinni mocniej karać za przewinienia? A co ty, pies policjant? Co mówisz? Policja źle funkcjonuje? Pewnie jesteś rasowym sebą co wyznaje JP i dlatego tak na nich narzekasz!

Nie ma opcji, by komuś przetłumaczyć, że można mieć niebinarny pogląd na jakąś kwestię, a późniejsze argumenty są traktowane jako próba odwrócenia kota ogonem. A jeszcze jak przypadkiem ktoś odbierze wyrażoną opinię jako atak personalny (nawet przy wyrażeniu opinii w sposób maksymalnie neutralny), to już w ogóle można zapomnieć o merytorycznej dyskusji. Jest to szczególnie znamienne, jak się wyraża jakikolwiek pogląd choćby delikatnie nacechowany negatywnie względem kobiet.

Cooo, jesteś za równym wiekiem emerytalnym? Ty mizoginie, pewnie żadna ci w życiu nie dała i dlatego nas nienawidzisz!

Takie zjawisko było mi znane dawno temu wyłącznie w internecie wśród naprawdę młodych, którzy byli mniej więcej w gimbazie, ale z przerażeniem zauważam, że umiejętność prowadzenia dyskusji zanika w każdej grupie wiekowej, zamiast tego jest bezrefleksyjne przekonanie o słuszności swoich przekonań, połączone z niezwykłą wrażliwością na kontrargumenty i silną agresją na jakiekolwiek podważanie własnego poglądu.

Dlatego już nie tylko w internecie swoją aktywność we wszelkiej maści debatach i kłótniach ograniczyłem niemal do zera, ale również w kontaktach bezpośrednich coraz częściej wolę zwyczajnie milczeć (i czasem nieco gotować się w środku), niż próbować wdawać się w jakąkolwiek dyskusję, mimo, iż kiedyś bardzo się w nie angażowałem.

#zalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
racjonalny-poszukiwacz-70: Z tego powodu porzuciłem konto na Wykopie, które nadal jest aktywne, ale nie chce mi się użerać z durniami z tego portalu. Nawet teraz nie będąc uczestnikiem dyskusji krew mnie zalewa na widok tego co ludzie wypisują. Tak było z covidem, tak było i nadal jest z Ukrainą. To z tych większych tematów. Jeden wielki rzyg.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
czujny-czempion-28: Najgorsze jest jak teraz chcesz podyskutować o obecnej władzy, a zaraz wyjeżdża ci ktoś z "a poprzednia to czy tamto" za takie coś powinien być ban jeżeli dyskusja nie jest związana z porównywaniem, typowe zagranie podpuszczaczy i innego komunistycznego śmiecia.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a ja na odwrót,
Widzę dyskusję, JEB, wsadzam kij w mrowisko i mieszam, patrzę jak puchnie,
Brutalnie ale z charakterem, mam w pompie jakieś jazdy personalne.
Mnie interesuje samo mięcho, zero lania wody, konkrety jeden za drugim
  • Odpowiedz