Aktywne Wpisy
Urynowyurynator +101
Tez zauważyliście jak Polska się zwija? Jaką przyszłość będą miały obecnie rodzone pokolenia czy też takie, które maja teraz kilka lat?
W mojej rodzinnej gminnej mieścinie gdzie kiedyś mieszkałem zamknięto największy zakład pracy, który dawał pracę kilkuset osobom. Wszyscy na bruk. Obok w większym mieście powiatowym również niedługo zamknie się zakład, który ma potężne długi. Kilkaset osób ma bruk.
I to się dzieje w całym kraju, zakłady, korpo, wszyscy zwalniają. Źle się
W mojej rodzinnej gminnej mieścinie gdzie kiedyś mieszkałem zamknięto największy zakład pracy, który dawał pracę kilkuset osobom. Wszyscy na bruk. Obok w większym mieście powiatowym również niedługo zamknie się zakład, który ma potężne długi. Kilkaset osób ma bruk.
I to się dzieje w całym kraju, zakłady, korpo, wszyscy zwalniają. Źle się

Adkos +32
źródło: temp_file685206702467609170
Pobierz
![Kolejny przykład tego jak producenci utrudniają naprawę sprzętu AGD - [ENG]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/51cf8f734b3be5d7eb8ce95269a499f0b0ff360474efaf4f42dd361f8e42a10d,q80.jpg)

Miałem kiedyś taki zestawik do ambilighta. Cena była bardzo atrakcyjna (właściwie nadal jest), biorąc pod uwagę to, co otrzymałem. Oczywiście, diabeł tkwi w szczegółach, bo finalnie okazało się, że ten kit za bardzo nie lubi się z internetem PLC.
Otóż miałem gigantyczny problem ze swoim internetem, zipał tak, że ledwo strony w przeglądarce się wczytywały i zwyczajnie nie wiedziałem o co chodzi. Nie skojarzyłem, że lipny chiński zasilacz z tego kitu + zakłócenia spowodowane tym PLC'kiem to przepis na katastrofę. W każdym razie - wówczas ambilight zniknął z mojego życia. Nie mniej jednak chciałbym do tego powrócić, być może bogatszy o nową wiedzę, a być może werdykt będzie podyktowany waszymi przemyśleniami.
a) Taśma LED
Niewątpliwie jeden z najważniejszych elementów całego ambilighta. Sporo tego na rynku jest: WS2811, WS2812B, 2812Eco, WS2813, WS2815, SK6812, SK9822 i jak znam życie to jeszcze inne. Wcześniej miałem ten kit na - zdaje się - jednej z najbardziej popularnych adresowalnych taśm: WS2812B. Początkowo zastanawiałem się czy wybrać wersję 30 LEDs/m czy 60 LEDs/m - na moje szczęście zdecydowałem się na tę drugą wersję.
Zastanawiam się teraz czy warto było by przeskoczyć na inną taśmę, np. SK6812? Ta jest o tyle atrakcyjniejsza, że oprócz barw RGB potrafi również emitować barwy koloru białego. Albo zamówić znów ten sam kit, ale wymienić taśmę WS2812B 60 LEDs/m na wersję 144 LEDs/m.
Planuje korzystać ze złączek montażowych kątowych (te w kształcie litery L), ale z tą różnicą, że będę je chciał polutować, bo jednak samemu dociskaniu nie ufam na tyle. A przyznam szczerze, że swego czasu te złączki potrafiły się otworzyć albo poluzować, i ledy na taśmie albo zaczęły mrugać, albo w ogóle zapewniały doznania jak na dyskotece szkolnej.
b) Kontroler
Tutaj jestem zupełnie zielony, bo wiem że większość tych projektów ambilightowych są oparte na malinie albo arduino. Wiem tylko tyle, że musiałbym szukać czegoś w stylu Addressable RGBW Controller w przypadku np. SK6812 (RGBW), którego będzie można podpiąć po USB do komputera celem komunikacji i do którego będzie można wpiąć odpowiedni zasilacz.
Od razu podpowiem, że do komunikacji potrzebowałbym jedynie kontrolera, który obsługuje USB, żadnych trybów music albo wifi.
c) Zasilacz
Tutaj od razu należy powiedzieć sobie, że te chińskie zasilacze są kiepskiej jakości. Oczywiście najlepszy byłby z tego co zdążyłem zauważyć zasilacz impulsowy, odpowiedni dla danej taśmy (5V albo 12V) i wyliczyć ile finalnie prądu będą potrzebowały.
d) Software
Hyperion? Czy aktualnie jest coś na rynku ciekawszego?
#ambilight #oswietlenie #led #pcmasterrace
@LisiaRumba: co to internet plc?
źródło: gf-copy
Pobierz