Wpis z mikrobloga

Z 12 lat temu kupiłem amplituner Onkyo tx-nr414. Niestety przestał mi on ostatnio poprawnie działać. Był w serwisie RTV, ale gość po kilku miesiącach walk się w końcu poddał.
Czy jest sens próbować naprawiać go w innym serwisie, czy może lepiej się poddać i kupić nowy #amplituner ?

#audio #pytanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@dzieju41 ok. Myślałem, że np. masz na myśli, że Onkyo robiło solidny i żywotny sprzęt, gdzie warto rozważyć nawet kupno używanego ampli :)
  • Odpowiedz
@Adaslaw: Bo mają ale wszystko zależy od ciebie. Miałem ponad 10 lat kupiony na olx używany odtwarzacz CD Onkyo, jak zaczął się zacinać przy odtwarzaniu pierwszego utworu na każdej płycie CD to kupiłem używkę ale tam z kolei zepsuł się mechanizm wysuwania tacki, więc w końcu kupiłem nowy CD.
  • Odpowiedz
@Adaslaw: Amplitunery Onkyo swego czasu miały wadę fabryczną i masowo ulegały awarii po kilku latach użytkowania. Teraz już nie pamiętam szczegółów, ale jeden z głównych mikroprocesorów był błędnie zaprojektowany, przez co nadmiernie się nagrzewał i finalnie uszkadzał. Naprawy są raczej nieopłacalne, bo należałby wymienić ten chip, a że to ich autorska konstrukcja i nie jest ogólnodostępny, to należy pozyskać go z innego amplitunera, ale będzie on tak samo awaryjny jak
  • Odpowiedz
  • 0
@anonimowy_obserwator:
Jak już wspomniałem, ja tego ampla mam od wielu lat (cos koło 12 - 15). Kilka lat temu był już w serwisie, gdzie za naprawę zapłaciłem słoną kwotę. Ostatnio ponownie był w serwisie (tym razem innym), gdzie gość się po paru miesiącach poddał. Po tym co napisałeś, to chyba jednak nie warto tracić czasu, nerwów i środków na próbę reanimacji tego mojego ampla.

PS.
A objaw jest taki, że
  • Odpowiedz
@Adaslaw: Ten model cierpi na usterkę układu HDMI. Nie warto z nim nic robić niestety. W tej chwili poniżej 2k kupujesz nowy amplituner wyższej klasy i proponuje tak też uczynić.
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiak:
Dzięki za wskazówki!

Btw:
Powyżej wspomniałem, że udało mi się znaleźć scenariusz, gdzie tylko chodząc pilotem po pozycjach menu amplitunera, jestem w stanie wywołać problem, czyli w moim przypadku, wyłączenie się amplitunera. A pisze o tym dlatego, że właśnie chodząc po pozycjach menu odpowiedzialnych za HDMI jestem w stanie spowodować wyłączenie się amplitunera. O ile pamiętam, chodząc po innych regionach menu amplitunera nie udało mi się spowodować wyłączenia się
  • Odpowiedz